Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bertelsmann: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας - Αρνητικός παράγοντας ο Vladimir Putin

Bertelsmann: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας - Αρνητικός παράγοντας ο Vladimir Putin
Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο συριακή εμφύλιο πόλεμο αντιμετωπίζεται αρνητικά - Η πλειοψηφία των πολιτών έχουν αρνητική άποψη για το γεγονός ότι η γερμανική ενέργεια είναι έντονα συνδεδεμένη με τη Ρωσία
Οι γερμανο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται σε ύφεση από το 2014, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών, επισημαίνει στην τελευταία του έκθεση το γερμανικό ίδρυμα πολιτικών ερευνών Bertelsmann.
Μάλιστα καταγράφει μία επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως όμως παρουσιάζεται και για τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, για εντελώς διαφορετικούς βεβαίως λόγους.
Τέλος, επισημαίνεται ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις μεταξύ των πολιτών στην πρώην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.
Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
Δεν έχει μόνο η ρωσο-ουκρανική διαμάχη που κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην πρώην «ειδική σχέση» μεταξύ της Μόσχας και του Βερολίνου, αλλά υπήρξαν επίσης ισχυρές επιφυλάξεις για άλλα ζητήματα, όπως το αυξανόμενο επίπεδο της εγχώριας πολιτικής καταστολής στη Ρωσία, η οποία τράβηξε την προσοχή του γερμανικού κοινού με τη δολοφονία του Boris Nemtsov, το Φεβρουάριο του 2015.
Το πιο πρόσφατο θέμα της συζήτησης στη Γερμανία ήταν σίγουρα ο ρόλος της Ρωσίας στη σύγκρουση στη Συρία.
Η ρωσο-ουκρανική διαμάχη εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα, αλλά η κάλυψη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης της πραγματικής μάχης στο Donbas έχει επισκιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών από τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και τις αλλαγές στην κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, το κοινό είναι λιγότερο εστιασμένο στο ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία από ό,τι στις εσωτερικές εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Ένα άλλο ζήτημα που ανέβασε τους τόνους ήταν η περίπτωση μίας ρωσογερμανίδας κοπέλας με το όνομα Λίζα, η οποία υποτίθεται ότι είχε βιαστεί από έναν βορειοαφρικανό πρόσφυγα.
Η υπόθεση έγινε γνωστή από έναν ρώσο δημοσιογράφος και προκάλεσε αίσθηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Όταν λίγες μόνο ημέρες αργότερα το κορίτσι παραδέχτηκε ότι έφτιαξε την ιστορία, η ζημιά είχε ήδη γίνει.
Οι Ρωσογερμανοί, ωθούμενοι από τα ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης, προχώρησαν σε διαδηλώσεις για την ασφάλειά τους και η Γερμανία εξέφρασε την οργή της για τη χειραγώγηση της υπόθεσης από την πλευρά της Ρωσίας.
Η πώληση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρωσία ήταν επίσης ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα στη Γερμανία και την Ευρώπη, όπως ήταν η κατασκευή του αγωγού Nord Stream II.
Και ένα θέμα που επηρεάζει και τη γειτονική στη Γερμανία χώρα, Πολωνία, καθώς και τα κράτη της Βαλτικής, δηλαδή αν θα δημιουργηθούν μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ σε αυτές τις χώρες, κάτι το οποίο για ευνόητους ιστορικούς λόγους θεωρούν στη Ρωσία μια πραγματική απειλή σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη Γερμανία, έχει επίσης προκαλέσει συζητήσεις στη Γερμανία.
Σε ποιο βαθμό αυτά τα θέματα να επηρεάσει την εικόνα της Ρωσίας στα μάτια των Γερμανών;
Ποιες πτυχές προκαλέσει επικρίσεις στη γερμανική κοινή γνώμη;
Αυτό εξετάζει έρευνα της γερμανική Bertelsmann Stiftung και του πολωνικού Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, που διεξήχθη από την εταιρεία TNS Emnid, ανάμεσα σε μια αντιπροσωπευτική ομάδα Γερμανών ηλικίας άνω των 14 μεταξύ 4και 16 Μαρτίου 2016.

Η Ρωσία του Putin δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο
Η πλειοψηφία των Γερμανών δεν βλέπουν τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ως αξιόπιστο διεθνή εταίρο για την χώρα τους (64%).
Η προσάρτηση της Κριμαίας, η συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και η καταστολή της αντιπολίτευσης εντός συνόρων είναι οι πιθανές αιτίες για τη μείωση της αξιοπιστίας του Ρώσου Προέδρου.
Η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία επίσης μπορεί να έχει επιδεινώσει αυτή την άποψη.
Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός Γερμανών συνεχίζει να εκφράζει μια πιο θετική άποψη για τη Ρωσία του Putin (28%).

Είναι ο Vladimir Putin της Ρωσίας ένας διεθνώς αξιόπιστος εταίρος για τη Γερμανία;


Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο συριακή εμφύλιο πόλεμο αντιμετωπίζεται αρνητικά από μια σαφή πλειονότητα (66%) των Γερμανών, ενώ θετική γνώμη για τη ρωσική επέμβαση εκφράζει ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (24%).

Πώς βλέπετε τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία;


Η επιδείνωση των ρωσο-γερμανικών σχέσεων
Οι αρνητικές απόψεις για τον Putin και τη ρωσική πολιτική στη Συρία πάνε χέρι-χέρι με την αρνητική αξιολόγηση της κατάστασης των γερμανο-ρωσικών σχέσεων.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν οι σχέσεις αυτές να είναι «μάλλον κακές» ή «πολύ κακές» (75%), ενώ μόνο το 18% πιστεύει ότι είναι «μάλλον
καλές» ή «πολύ καλές».

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της γερμανο-ρωσικές σχέσεις;


Στροφή προς τους ευρωπαίους εταίρους
Η αρνητική άποψη για τη ρωσική πολιτική είναι αντίστοιχη με το γεγονός ότι η Ρωσία δεν θεωρείται εταίρος με τους οποίους η Γερμανία θα πρέπει να συνεργάζεται στενά.
Μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες προτιμούν πιο στενή συνεργασία (33%).
Την ίδια στιγμή, η υποστήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης για μία διατλαντική συνεργασία μειώθηκε επίσης κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες (από 69% σε 60%).
Αυτό δείχνει ότι παρά την επιδείνωση της γνώμης για τη Ρωσία, οι Γερμανοί δεν θέλουν, ως αντιστάθμισμα, να στραφούν σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Αυτή αρνητική μεταβολή μπορεί να εξηγηθεί από την υπόθεση των υποκλοπών της NSA, καθώς και από την παθητική στάση της κυβέρνησης Obama στις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τα τελευταία τρία έτη, δηλαδή τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και την προσφυγική κρίση που διαιωνίζεται από το συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι χώρες με τις οποίες θα έπρεπε να συνεργάζονται στενότερα είναι η Γαλλία (78%) και η Ολλανδία (76%).

Υποστήριξη για τη συνεργασία της Γερμανίας με τις ακόλουθες χώρες


Οι γείτονες της Γερμανίας στην Κεντρική Ευρώπη, η Πολωνία και η Τσεχία, έχουν βρεθεί στη δεύτερη βαθμίδα των χωρών με τις οποίες οι Γερμανοί επιθυμούν τη στενή συνεργασία.
Η συνολική στήριξη προς αυτές τις χώρες έχει μειωθεί εξαιτίας της απροθυμία τους να δεχθούν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αρνητική άποψη για τη ρωσική ενεργειακή αλληλεξάρτηση
Η αρνητική άποψη για τη συνεργασία με τη Ρωσία είναι επίσης αισθητή σε τουλάχιστον μία συγκεκριμένη περιοχή της οικονομικής συνεργασίας.
Η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών (55%) έχουν αρνητική άποψη για το γεγονός ότι η γερμανική ενέργεια είναι έντονα συνδεδεμένη με τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό ποσοστό (39%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι ενεργειακές σχέσεις αποτελούν μια θετική εξέλιξη.

Πώς βλέπετε τις ισχυρές συνδέσεις της Γερμανίας στην ρωσική ενέργεια;


Αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης προς τη Μόσχα
Σχεδόν οι μισοί από τους Γερμανούς που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν θετική άποψη για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ρωσίας σε σχέση με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας. Το 44% των ερωτηθέντων είναι της γνώμης ότι η κυβέρνηση ενεργεί σωστά.
Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά αντιρωσική (25%), ενώ το 19% πιστεύει ότι η πολιτική είναι υπερβολικά φιλορωσική.

Πώς κρίνετε η στάση της γερμανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία;


Υποστήριξη για τις κυρώσεις
Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει σθεναρά την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων έως ότου τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες Μινσκ.
Σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών ερωτηθέντων (46%) είναι της ίδιας γνώμης, ότι δηλαδή οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να χαλαρώσουν (27%), ενώ το 16% πιστεύει ότι κυρώσεις θα πρέπει να ενισχυθούν.

Σε αντίδραση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έθεσαν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα πρέπει οι κυρώσεις που έχουν τεθεί για τη Ρωσία από την Ε.Ε. να...;


Διχασμός για τη Ρωσία ως στρατιωτική απειλή
Οι απόψεις για τη Ρωσία ως στρατιωτική απειλή για τη Γερμανία παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων (56%) δεν φοβάται τη Ρωσία, ενώ το 38% παραδέχεται ότι υπάρχει μια απειλή.

Πιστεύετε ότι η Ρωσία είναι μια στρατιωτική απειλή για τη Γερμανία;


Απροθυμία να σταλούν στρατιώτες για να υπερασπιστούν τους συμμάχους
Ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Γερμανία είναι υποχρεωμένη, ακριβώς όπως και οι άλλοι σύμμαχοι, να υπερασπιστεί τους συμμάχους της στην περίπτωση επίθεσης από ένα τρίτο έθνος.
Παρά την υποχρέωση αυτή, πάνω από το ήμισυ των Γερμανών δεν υποστηρίζουν την αποστολή στρατιωτών για να υπερασπιστούν μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία ή τη άλλες χώρες στη Βαλτική.

Πρέπει Γερμανοί στρατιώτες αν υπερασπίζονται τα μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, εάν υπάρξουν επιθέσεις από τη Ρωσία;


Αποκλίνουσες απόψεις σε σχέση με την τοποθέτηση βάσεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας
Μία προτεινόμενη μέθοδος για την εξασφάλιση της ασφάλειας για τα ανατολικά μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι η δημιουργία μόνιμων βάσεων σε αυτές τις χώρες. Κατά τη γνώμη των πολιτικών από την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, η τοποθέτηση των βάσεων θα αυξήσει την αίσθηση της ασφάλειας για τους πολίτες.
Η Γερμανική κοινωνία είναι διχασμένη για το αν ή όχι τέτοιες βάσεις θα πρέπει να δημιουργηθούν στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (49%) είναι ενάντια στην ιδέα.
Ωστόσο, οι Γερμανοί που διαφωνούν και υποστηρίζουν τις μόνιμες βάσεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ δεν είναι πολύ λιγότεροι (40%).

Οι πολίτες της Πολωνίας και τα κράτη της Βαλτικής φοβούνται πιθανή επίθεση από τη Ρωσία. Πιστεύουν ότι μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ θα αυξήσει το αίσθημα της ασφάλειας. Πιστεύετε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δημιουργήσει
μόνιμες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής;


Αποδοχή των Ρώσων σε διάφορους κοινωνικούς ρόλους
Σε αντίθεση με τις αρνητικές απόψεις των πολιτικών της ρωσικής κυβέρνησης, οι Γερμανοί έχουν ως επί το πλείστον θετικές απόψεις σχετικά με τον ρόλο των Ρώσων στη γερμανική κοινωνία.
Η αποδοχή των Γερμανών για τους Ρώσους ως συναδέλφους, γείτονες ή κατοίκους της χώρας ανέρχεται, αντίστοιχα, 69%, 65% και 61%.
Οι Ρώσοι είναι λιγότερο δημοφιλής σε κοινωνικούς ρόλους, όπως του φίλου (45%),
του αφεντικού (39%) και του γαμπρού-νύφης (35%)

Θα δεχόσασταν έναν Ρώσο στους ακόλουθους κοινωνικούς ρόλους;


Θα δεχόσασταν Ρώσους στους ακόλουθους κοινωνικούς ρόλους; (αρνητικές απαντήσεις)


Συμπεράσματα
Η έρευνα δείχνει ότι οι Γερμανοί είναι επικριτικοί για τη Ρωσία υπό τον Putin και την ίδια στιγμή μάλλον διχάζονται σε πολλά σχετικά θέματα που αφορούν την ρωσική πολιτική.
Η συνολική ανάλυση των απαντήσεων ολόκληρης της γερμανικής κοινωνίας αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο, σταθερό μοτίβο που να εξηγεί τις διαφορές των απόψεων για τη Ρωσία.
Σε ορισμένες, αλλά όχι όλες τις απαντήσεις, υπάρχει μια σαφής διαφορά απόψεων μεταξύ των ερωτηθέντων από ανατολικά και δυτικά της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας τείνουν να εμπιστεύονται τη Ρωσία του Putin περισσότερο από ό,τι οι κάτοικοι των δυτικών περιοχών.
Στα ανατολικά, 37% των κατοίκων είχε θετική άποψη για τη ρωσική πολιτική,
ενώ στη Δυτική Γερμανία το ποσοστό ήταν 25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης