Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian (Allianz): ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ δεν έχουν κερδίσει τίποτα από το πρόγραμμα που εφαρμόζουν στην Ελλάδα

tags :
El-Erian (Allianz): ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ δεν έχουν κερδίσει τίποτα από το πρόγραμμα που εφαρμόζουν στην Ελλάδα
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Έλληνες που υποφέρουν από τη μεγαλύτερη κρίση λιτότητας στην ιστορία και δεν βλέπουν ακόμη φως στο τούνελ
Για τα άδεια ταμεία της Ελλάδας κάνει για μια ακόμη φορά λόγο ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Σε άρθρο του στο Project-Syndicate αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι στον Ιούλιο μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που οφείλει γεγονός που ανοίγει έναν νέο γύρο συζητήσεων με τους δανειστές της- ο οποίος θα οδηγήσει και πάλι σε βραχυπρόθεσμες λύσεις».
Όπως αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος «όταν μια χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στις πληρωμές έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε πέντε βασικές επιλογές.
Πρώτη επιλογή είναι ,να αποσύρει τις νομισματικά αποθεματικά της και τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει από τις λεγόμενες «καλές εποχές».
Δεύτερη, είναι προχωρήσει σε εξωτερικό δανεισμό για την κάλυψη των πληρωμών που λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τρίτη, είναι να προχωρήσει άμεσα σε σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως η αύξηση των φόρων και οι περικοπές δαπανών που απελευθερώνουν πόρους από τους οποίους θα καλύψεις τις πληρωμές του χρέους.
Και τέταρτη επιλογή για μια χώρα με ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων είναι να εφαρμόσει στρατηγικές για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη δημιουργώντας ένα οριακό εισόδημα που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μέρος αυτών των πληρωμών.
Αν όλες αυτές οι τακτικές-επιλογές αποτύχουν, μπορεί να καταλήξει σε μια πέμπτη επιλογή.
Να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή των κανόνων της ελεύθερης αγορά, είτε μέσω πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και των ισοτιμιών ή τέλος να προχωρήσει σε άρνηση πληρωμών.
Όπως υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η καλύτερη επιλογή είναι ο συνδυασμός όλων των επιλογών.
Η λεγόμενη «όμορφη αναμόχλευση» είναι ο συνδυασμός μιας εσωτερικής μεταρρύθμισης, χρηματοδότησης και η χρήση του μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών της αγοράς.
Όπως υπογραμμίζει πάντως «αυτό που στη θεωρία φαίνεται εύκολο αποδεικνύεται δύσκολο στην πράξη» και ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της Ελλάδας η οποία αποφεύγει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να ανακοπεί η καλπάζουσα πορεία του ελληνικού χρέους.
Αυτό έχει οδηγήσει τόσο την ίδια την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους δανειστές της σε μια κατάσταση που είναι απογοητευτική για όλους.
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα με τα μέτρα που έχουν λάβει ως αντίβαρο για τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την αξιοπιστία τους.
Όμως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, που υποφέρουν από τη μεγαλύτερη κρίση λιτότητας στην ιστορία και ακόμη, 6 χρόνια μετά, δεν βλέπουν «φως στο τούνελ».

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης