Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση B+ της Κύπρου - Θετικό το Outlook - Ανάπτυξη κοντά στο +2% το 2016-2017

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση B+ της Κύπρου - Θετικό το Outlook - Ανάπτυξη κοντά στο +2% το 2016-2017
Μια σειρά από παράγοντες συνεχίζουν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου, επισημαίνει η Fitch
Αμετάβλητη στο «B+» διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου ο οίκος Fitch, ενώ το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος διατήρησε αμετάβλητη σε «B+» την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των κυπριακών κρατικών ομολόγων, αλλά και το ανώτατο όριο αξιολόγησης (country ceiling) σε «ΒΒ+».
Η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω μιας σημαντικής προσαρμογής του χρηματοπιστωτικού, δημοσιονομικού και οικονομικού τομέα, μετά την τραπεζική κρίση του 2013 και το επακόλουθο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η πρόωρη έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016 απηχεί την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, την πρόοδο στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την οικονομική ανάκαμψη.
Μια σειρά από παράγοντες, ωστόσο, συνεχίζουν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου, επισημαίνει η Fitch.
Ειδικότερα, το χρέος της κυβέρνησης διαμορφώθηκε το 2015 στο 109% επί του ΑΕΠ, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των κρατών που αξιολογούνται με «B», ενώ μειώνει την ικανότητα της Κύπρου να απορροφήσει τους κραδασμούς από τα εξωτερικά σοκ.
Παράλληλα, τα εξαιρετικά αδύναμα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας.
Η αδύναμη εξωτερική θέση της χώρας συνεπάγεται ότι η περαιτέρω οικονομική επανεξισορρόπηση υφίσταται ως μεσοπρόθεσμη προοπτική.
Πάντως, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα συνεχιστεί με ρυθμό κοντά στο 2% τη διετία 2016-2017.
Σημειώνεται ότι η Fitch αναφέρεται και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη με αβέβαιη την πιθανότητα επιτυχίας.
Μια συμφωνία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές σε μακροπρόθεσμη βάση από την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, δίνοντας στην ελληνική πλευρά πρόσβαση στην Τουρκία, και στην τουρκική πλευρά μεγαλύτερη πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θα έχουν ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμο κόστος και αβεβαιότητα, προειδοποιεί η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης