Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Tο σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει εταιρικό χρέος μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό

Jefferies: Tο σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει εταιρικό χρέος μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ένας πωλητής σε έναν τίτλο, εάν κρίνει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας συγκεκριμένης εταιρείας επιδεινώνεται, αλλά αυτό θα οδηγούσε σε ένα φαύλο κύκλο
Οι αγορές κυβερνητικού χρέους από τις κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει πλέον παράδοση σε έναν κόσμο γεμάτο από αντισυμβατική νομισματική πολιτική, με τον επικεφαλής στρατηγικής της Jefferies για τις αγορές, David Zervos, να περιγράφει την πρακτική σα να παίρνουν οι χρηματιστές και οι διαπραγματευτές «ένα πλούσιο περιουσιακό στοιχείο και να το κάνουν ηλιθίως πλούσιο».
Από την άλλη, ο υπεύθυνος στρατηγικής της Citigroup για τις πιστώσεις στην Ευρώπη, Hans Lorenzen, αναδεικνύει την πιθανότητα οι αγορές εταιρικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προκαλέσουν μία κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τους επενδυτές ουσιαστικά να σπεύδουν να βγουν από το χρέος, εν αναμονή της πώλησης από τις κεντρικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι θα ξεκινήσει την αγορά εταιρικών ομολόγων σε ευρώ που πωλούνται από εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, πυροδοτώντας ένα τεράστιο ράλι στο χρέος στην περιοχή και εγείροντας πολλά ερωτήματα για τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος.
Για το σκοπό αυτό, ο Lorenzen υπογραμμίζει ένα βασικό απόσπασμα από το τελευταίο ανακοινωθέν της ΕΚΤ, που εξέδωσε την Πέμπτη 21 Απριλίου, σχετικά με το πρόγραμμα της αγοράς εταιρικών ομολόγων.
Ενώ το συγκεκριμένο κομμάτι δεν θα είχε καμία σημασία για το χαρτοφυλάκιο κάθε διαχειριστή, ξεχώρισε επειδή προέρχεται από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής:
«Το Ευρωσύστημα θα προχωρήσει στις αρμόζουσες διαδικασίες για την εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου και due diligence για την περιοχή διαθέσιμων αγορών σε συνεχή βάση».
Όπως εκτιμά ο Lorenzen, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε «να είναι ένας πωλητής» εάν κρίνει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας συγκεκριμένης εταιρείας επιδεινώνεται.
«Σε συνεχή βάση» σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιδιώξει ενεργά τη μείωση της έκθεσής της, κατά πάσα πιθανότητα σε ένα σενάριο στο οποίο ο εκδότης είναι έτοιμος να εκπέσει από την επιλέξιμη λίστα, είπε σε σημείωμα προς τους πελάτες του.
Η Κύπρος μπορεί να χρησιμεύει ως προηγούμενο σχετικά με την τακτική της ΕΚΤ να δίνει προτεραιότητα στις αρχές που διέπουν το πρόγραμμα της πάνω από τον πρωταρχικό στόχο της αναθέρμανσης της νομισματικής ένωσης.
Η κεντρική τράπεζα εκποίησε μερικά από τα περιουσιακά του χρέους της χώρας τον Μάρτιο, για να αποφευχθεί η παραβίαση των κατευθυντηρίων της γραμμών σχετικά με το πόσο πολύ μπορεί να είναι επενδεδυμένη σε ένα συγκεκριμένο ομόλογο.
Ενώ η ΕΚΤ πιθανώς να μην είναι υπερβολικά ευαίσθητη στη διεύρυνση των spreads όσον αφορά τα ομόλογα που αγοράζει, πιθανές υποβαθμίσεις από τις εταιρείες αξιολόγησης που θα ρίξουν κάποια χρεόγραφα εκτός του «αγοράσιμου σύμπαντος» θα μπορούσε να «δημιουργήσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», έγραψε ο αναλυτής.
«Εάν η αγορά αντιλαμβάνεται ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να εξαναγκαστεί να πουλήσει τον τίτλο κάποιας συγκεκριμένης εταιρείας, τότε θα υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο για να σπεύσουν οι επενδυτές στην «έξοδο» πριν από την ΕΚΤ, οδηγώντας σε πολύ μεγαλύτερα spreads, τα οποία με τη σειρά τους θα αποδυναμώσουν την πρόσβαση του εκδότη στις αγορές και αυξάνοντας την πιθανότητα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης», εξηγεί ο Lorenzen.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ μπορεί να κατέχει το 70% της κάθε έκδοσης εταιρικών ομολόγων, οποιαδήποτε σημάδια της επιδείνωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας δεδομένης εταιρείας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές μετατοπίσεις στην αγορά σχετικά με το χρέος της.
«Ενώ θα περιμέναμε η ΕΚΤ να κρατηθεί μακριά από τις αγορές εταιρειών που πλήττονται από σοβαρές αρνητικές ειδήσεις ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης σε ένα επίπεδο εκτός του επιλέξιμου καθεστώτος, δεν μπορούμε να δούμε μία κατάσταση όπου η ΕΚΤ θα πουλήσει τα ομόλογα αυτών, καθώς αυτό θα ήταν ασυμβίβαστο με τη συμπεριφορά της απέναντι στα περιφερειακά κρατικά ομόλογα που κατέχει», δήλωσε ο αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Cantor Fitzgerald, Owen Callan.
«Θα ήταν επίσης εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί αγοραστής για έως και το 70% μία ομολογιακής έκδοσης την ίδια στιγμή που θα βρίσκεται υπό την πίεση μίας αρνητικής αξιολόγησης και θα είναι σαν να κάποιος προσπαθεί να πιάσει ένα αλυσοπρίονο που πέφτει, με την ΕΚΤ πιθανότατα να κατοχυρώνει σημαντικές απώλειες σε μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης