Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Οι αδέξιοι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταστρέψουν την παγκόσμια οικονομία

Societe Generale: Οι αδέξιοι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταστρέψουν την παγκόσμια οικονομία
Έχει δίκιο ο Wolfgang Schaeuble που κατηγορεί την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική για την μετακίνηση των ψηφοφόρων προς πιο ακραία κόμματα, όπως το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD)
Οι «αδέξιες παρεμβάσεις» από κάποιους κεντρικούς τραπεζίτες του κόσμου θα «καταστρέψουν» την οικονομία και θα οδηγήσουν σε πολιτικό χάος, σύμφωνα με ένα απαισιόδοξο στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale.
Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου, ο Albert Edwards επικρίνει για άλλη μια φορά τη χαλαρή νομισματική πολιτική, κουνώντας το δάχτυλο στους κεντρικούς τραπεζίτες για την αποτυχία να αναγνωρίσουν τις συνέπειες από τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Όταν τις τελευταίες εβδομάδες έχω ακούσει ότι η Janet Yellen δεν βλέπει φούσκες στις ΗΠΑ, όταν ο Ben Bernanke επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για ρίψη χρημάτων με τα ελικόπτερα και όταν λέει ο Mario Draghi ότι η πολιτική της εκτύπωσης χρήματος και τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ λειτουργούν, νιώθω τεράστια κατάθλιψη», λέει ο Edwards.
Ο στρατηγικός αναλυτής σημειώνει ακόμη ότι συμφωνεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα κατηγόρησε την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική για την μετακίνηση των ψηφοφόρων προς πιο ακραία πολιτικά κόμματα, όπως το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD).
«Αυτό δεν είναι μόνο ένα γερμανικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο», έγραψε ο Edwards.
«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι και ξεσπούν».
«Οι μόνοι που θα ωφεληθούν δεν είναι οι επενδυτές, αλλά οι αναρχικοί που θα αποδεχτούν με χαρά το χάος που δημιουργούν αυτές οι πολιτικές», λέει ο Edwards.
Ωστόσο, ο Schaeuble φάνηκε να υπαναχωρεί σε σχόλιά του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια δημιουργούν ανασφάλεια που «θα γίνει αισθητή στις εκλογές», αλλά είπε ότι «αυτό δεν είναι σφάλμα της ΕΚΤ», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
«Ο Draghi», πρόσθεσε ο Schaeuble, «προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που πολύ απλά δεν μπορεί να λύσει».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν επίσης αναγκαστεί να υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Σε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ την Πέμπτη 21 Απριλίου, ο Draghi τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο κάνει τη δουλειά του.
«Έχουμε εντολή να επιδιώκουμε τη σταθερότητα των τιμών για το σύνολο της ευρωζώνης, όχι μόνο για τη Γερμανία ... Εμείς υπακούμε το νόμο, όχι τους πολιτικούς, επειδή είμαστε ανεξάρτητοι, όπως προβλέπεται από τον νόμο», δήλωσε ο Draghi στους δημοσιογράφους.
«Και όλο αυτό ισχύει για όλες τις χώρες».
Πάντως, αυτό δεν έχει σταματήσει την κριτική από Edwards, όμως.
«Δεν έχω ίχνος αμφιβολίας ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταστρέψουν την εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία, με τις αδέξιες παρεμβάσεις τους και ότι το πολιτικό χάος θα είναι το άσχημο αποτέλεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης