Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα από Citigroup στην Κύπρου και Cheuvreux στην Eurobank – Τι υποκρύπτουν αυτές οι κινήσεις; Σε ιστορικό χαμηλό το P/BV στο 0,18 οι τράπεζες

  Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα από Citigroup στην Κύπρου και Cheuvreux στην Eurobank – Τι υποκρύπτουν αυτές οι κινήσεις; Σε ιστορικό χαμηλό το P/BV στο 0,18 οι τράπεζες
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί δύο σημαντικές κινήσεις ξένων επενδυτών σε Κύπρου και Eurobank στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.
Στην Κύπρου η οποία εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,060 δις ευρώ η Citigroup έχει διακινήσει πάνω από 8 εκατ μετοχές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης που συντελέστηκε με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Norges Bank Investment Management του μεγαλύτερου Νορβηγικού fund.

Η τοποθέτηση του ωστόσο στην Κύπρου πραγματοποιήθηκε για σημειολογικούς λόγους και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί το ποσοστό του.
Η Κύπρος εμπλέκεται σε μείζονος σημασίας ενεργειακά ζητήματα, η Νορβηγία θα ήθελε να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο και η παρουσία του Νορβηγικού fund αυτό θέλει να καταδείξει.
Έχει συγκεκριμένο στόχο και σκοπό το fund από την Νορβηγία.
Η Κύπρου όπως και η Marfin ευνοήθηκαν από τις αλλαγές στο Eurostoxx και κατάφεραν η μεν Κύπρου να διαθέτει κεφαλαιοποίηση όσο η Alpha και η Eurobank ή η Πειραιώς και η Marfin μαζί.
Η αποτίμηση της Κύπρου παραμένει δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και ειδικά την Εθνική τράπεζα.
Μετοχική κινητικότητα υπάρχει και στην περίπτωση της Eurobank καθώς μέσω της Cheuvreux έχουν διακινηθεί κοντά στα 8 εκατ μετοχές της τράπεζας.
Με βάση πληροφορίες από χρηματιστηριακές πηγές επενδυτής αποχωρεί από την Eurobank με μεγάλη θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο – αναφέρεται ταμείο αλλά δεν επιβεβαιώνεται – εξέλιξη που έχει επιδράσει καίρια στην μετοχή που έχει χάσει το 60% της αξίας της από την ημέρα ανακοίνωσης του deal με την Alpha bank.
Λόγω της σχέσης ανταλλαγής επηρεάζεται και η Alpha bank και μια από τις αιτίες της σημαντικής πτώσης των μετοχών των 2 τραπεζών είναι και η αποχώρηση θεσμικού επενδυτή από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.
Ενδεχομένως να ολοκληρώνεται η διαδικασία ρευστοποιήσεων στην Eurobank.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται πλέον σε όρους κεφαλαιοποίησης 6,4 δις ευρώ δηλαδή οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες να εμφανίζουν χρηματιστηριακή αξία 6,4 δις ευρώ ενώ τα κεφάλαια ανέρχονται στα 34 δις ευρώ.
Με όρους P/BV ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται στα 0,18 που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών για την ιστορία του τραπεζικού κλάδου.
Ίσως απλουστευμένα το 1 ευρώ αποτιμάται 0,18 ευρώ όπερ σημαίνει ότι η αγορά εκτιμά ότι τα 34 δις ευρώ κεφάλαια δεν είναι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών αλλά πολύ χαμηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης