Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Shilling (αναλυτής): Η αποτυχημένη σύνοδος στη Ντόχα αποδεικνύει ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί προς τα 10 δολάρια

Shilling (αναλυτής): Η αποτυχημένη σύνοδος στη Ντόχα αποδεικνύει ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί προς τα 10 δολάρια
Ο ΟΠΕΚ έχει αυξήσει την παραγωγή του στο μέγιστο δυνατό σημείο, μέχρι να φανεί ποιος θα μπορούσε να αντέξει το φθηνό πετρέλαιο, με ελάχιστη ανεκτή τιμή παραγωγής τα 10 δολ./βαρέλι
Την πρόβλεψή του ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 10 δολάρια ανά βαρέλι επανέλαβε ο Gary Shilling, σημαίνων οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής.
Η ανανέωση της πρόβλεψής του ήρθε μετά την αποτυχημένη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίοι παράγουν σχεδόν το μισό πετρέλαιο του κόσμου, στη Ντόχα του Κατάρ.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο απέτυχαν την Κυριακή 17 Απριλίου να συμφωνήσουν για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, εν μέρει διότι η Σαουδική Αραβία δεν ήταν πρόθυμη να υπογράψει τίποτα χωρίς τη συμμετοχή και του Ιράν.
Ο Shilling είχε κάνει την ίδια πρόβλεψη πριν από έναν και πλέον χρόνο, την οποία είχε παρουσιάσει και στις 18/2/15 το bankingnews.gr.
Οπότε, αμέσως μετά την αποτυχημένη σύνοδο στην Ντόχα, ο Shilling έσπευσε να υπενθυμίσει την πρόβλεψή του για την πορεία του πετρελαίου.
Μετά την αποτυχία συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής, οι τιμές του αργού ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 Απριλίου να διαπραγματεύονται με απώλειες της τάξης του 7%, σχεδόν στα 37,61 δολ./βαρέλι, για να ανακάμψουν ελαφρώς αργότερα.
Ο Shilling εξηγεί ότι μετά την έκρηξη παραγωγής από τις ΗΠΑ με το σχιστολιθικό πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία ένοιωσε καυτή την ανάσα των υπολοίπων παραγωγών στον κόσμο.
Το αποτέλεσμα ήταν ο ΟΠΕΚ, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, να αυξήσει την παραγωγή του στο μέγιστο δυνατό σημείο, μέχρι να φανεί ποιος θα μπορούσε να αντέξει το φθηνό πετρέλαιο.
Η θέση του Shilling είναι ότι η τιμή που γίνεται εντελώς ανυπόφορη η παραγωγή του πετρελαίου είναι τα 10 δολ./βαρέλι, το οποίο είναι το οριακό κόστος του πετρελαίου, ή αλλιώς το ποσό που χρειάζεται για να παραχθεί ένα επιπλέον βαρέλι.

gary shilling a gary shilling and co

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης