Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η πιθανότητα ενός Brexit βουλιάζει την επιχειρηματικότητα στη Βρετανία

FT: Η πιθανότητα ενός Brexit βουλιάζει την επιχειρηματικότητα στη Βρετανία
Διεθνείς πολιτικές πιέσεις ασκούνται όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος για να αποτρέψουν το Brexit
Αν και απομένουν σχεδόν δύο μήνες έως το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα έχει ήδη επηρεάσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα.
Οπ[ως υπογραμμίζουν οι Financial Times, πολλές επιχειρήσεις να αποσύρουν τις επενδύσεις τους με τον κτηματομεσιτικό τομέα να έχει πληγεί περισσότερο.
Οι τιμές των ακινήτων στην πανάκριβη αγορά του Λονδίνου έχουν υποχωρήσει αισθητά ενώ έχουν «παγώσει» και οι προσλήψεις στα χρηματοπιστωτικά καθώς τον περασμένο μόνο μήνα μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Ο φόβος ενός Brexit έχει τεράστιο αντίκτυπο στη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες», υποστηρίζει ο Lord Mervyn Davies, πρόεδρος των εταιρειών που διαχειρίζονται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
«Αυτό που τρομάζει τους ξένους επενδυτές και εμποδίζει τις επενδύσει συνολικά είναι ο φόβος για το άγνωστο» τονίζει ο Ian Taylor, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας και διακίνησης πετρελαίου στον κόσμο.
Όμως και ο Sir Mike Rake, πρόεδρος της εταρείας τηλεπικοινωνιών BT, εκφράζει τις ανησυχίες των βρετανών επιχειρηματιών για το μέλλον της οικονομίας και των επιχειρήσεων τους στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί εκτός ΕΕ καθώς δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που πιστεύουν ότι το Brexit θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Πολιτικές πιέσεις ενάντια στο Brexit

Σε αυτό έχει συμβάλλει καθοριστικά η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde, η οποία δήλωσε ότι «το Brexit θα προκαλέσει «σοβαρή ζημία» στις βρετανικές και ευρωπαϊκές οικονομίες».
Την ίδια στιγμή και ο Πρόεδρος Obama δηλώνει τη στήριξη του στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ λέγοντας ότι « το Brexit θα μείωνε την επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια οικονομική σκηνή».
παρόμοια ήταν και τα σχόλια του γερμανού υπουργού οικονομικών W. Schaeuble ο οποίος απευθυνόμενος στον βρετανό ομόλογό του στα πλαίσια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον του είπε ότι η «στάση της Γερμανίας και της ΕΕ θα είναι σκληρή απέναντι στη Βρετανία».
Ο γερμανός υπουργός αναφερόταν στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σε νέα βάση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για νέες εμπορικές συμφωνίες.
Ο γάλλος υπουργός οικονομίας Emmanuel Macron μιλώντας στο BBC υποστήριξε ότι «η Βρετανία θα αγωνιστεί σκληρά σε περίπτωση Brexit να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ενιαία αγορά της ΕΕ ενώ θα χάσει τη διαπραγματευτική της δύναμη στις συνομιλίες για την προστασία της προβληματικής βιομηχανίας χάλυβα από τον κινεζικό ανταγωνισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης