Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Independent: Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι με την «πλάτη στον τοίχο» - Το ΔΝΤ επανεξετάζει τη συμφωνία

Independent: Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι με την «πλάτη στον τοίχο» - Το ΔΝΤ επανεξετάζει τη συμφωνία
Η επικεφαλής του Ταμείου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμη «κλείσει» η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Η συμφωνία που έσωσε την Ελλάδα από τα σαγόνια της χρεοκοπίας ίσως βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά τις δηλώσεις του ΔΝΤ ότι επανεξετάζει τη θέση του ως δανειστή της χώρας, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Independent.
Η Christine Lagarde δήλωσε εκ νέου, από την Ουάσινγκτον, ότι οι στόχοι που τίθενται για την Ελλάδα είναι «εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν» και ότι θα χρειαστούν «ηρωικές» προσπάθειες από τον ελληνικό λαό για να υλοποιηθεί το απαιτούμενο επίπεδο λιτότητας.
Η δήλωση της Laguarde αφήνει να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Αθήνα και τους Ευρωπαίους δανειστές της τον Ιούλιο.
Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να στηρίξει το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
Η Laguarde δεν ήταν σε θέση να πει πως θα συνεχιστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αρκέστηκε να πει ότι το ΔΝΤ «δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα».
Το ΔΝΤ επιθυμεί οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, κάτι που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει να δηλώνει ότι δεν το θεωρεί αναγκαίο.
Το ΔΝΤ ζήτησε, επίσης, αλλαγές στο φόρο προστιθέμενης αξίας, στο φόρο εισοδήματος και στους μισθούς του δημοσίου τομέα παράλληλα με περικοπές στις συντάξεις.
Αλλά η Ελλάδα ανθίσταται σε αυτά τα σκληρά μέτρα, και εμφανίζεται απρόθυμη να κάνει και άλλες περικοπές στους συνταξιούχους που έχουν ήδη πληγεί πολύ με 11 περικοπές από το 2011.
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι δεν μπορεί να καταλάβει η κυβέρνησή του γιατί το ΔΝΤ ζητά αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις για να τις κάνεις «λιγότερο προοδευτική» και για να ρίξει το βάρος «στους σχετικά φτωχούς».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας και του ΔΝΤ χρονολογείται από το 2010.
«Επί πέντε χρόνια συνεχίζεται αυτή η αντιπαράθεση, σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης, προκαλώντας την κατάρρευση του 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ και εντείνοντας την απελπισία σε βαθμό τέτοιο που δεν θα μπορούσε να είναι δυσκολότερη η εφαρμογή μιας πραγματικής μεταρρύθμισης» σε άρθρο του στο γερμανικό Der Spiegel.
Στο ίδιο άρθρο, αναφέρει ότι το πακέτο λιτότητας του ΔΝΤ είναι απάνθρωπο γιατί θα καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, θα διαλύσει τους πιο αδύναμους της κοινωνίας και θα εντείνει περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.
Ο Γ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι η κατάσταση θα κυλήσει κάπως έτσι μέχρι τον Ιούλιο, και μπροστά σε μια νέα μεγάλη κρίση το ΔΝΤ θα βρει την ευκαιρία να πιέσει την Γερμανίδα καγκελάριο να επιλέξει τι θα της στοιχίσει λιγότερο πολιτικά: να συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ ή να δώσει στην Ελλάδα σημαντική ανακούφιση από το χρέος;
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εκτιμά ότι όποια και αν είναι η επιλογή της Γερμανίας, το ΔΝΤ θα μπορεί να διατείνεται ότι παραμένει πιστό στο πρόγραμμά του για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης