Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Το ΔΝΤ προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη των αρνητικών επιτοκίων

MarketWatch: Το ΔΝΤ προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη των αρνητικών επιτοκίων
Για «καθαρά θετική επίπτωση για την οικονομία» μιλάει ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, Jose Vinals, με αφορμή την εμπειρία των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία
Η ιδέα ότι τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από την Federal Reserve σε περίπτωση μίας ύφεσης έγινε δεκτή με ανησυχία από από τη Wall Street, υπό το φόβο ότι οι αποταμιευτές και οι τράπεζες θα υπονομευτούν από το συγκεκριμένο εργαλείο αντισυμβατικής πολιτικής.
Αλλά αυτές οι ανησυχίες είναι εξαιρετικά ισχνές, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Τετάρτη 13 Απριλίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η κακή φήμη αυτού του εργαλείου αντισυμβατικής πολιτικής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου για μια νέα έκθεση σχετικά με τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, Jose Vinals, δήλωσε ότι η εμπειρία των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχει δείξει ότι το εργαλείο έχει μια «καθαρά θετική επίπτωση για την οικονομία».
«Κατά τη γνώμη μου, τα αρνητικά επιτόκια είναι χρήσιμα για τη χαλάρωση των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν τη συνολική ζήτηση και τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Vinals.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εφάρμοσε τα αρνητικά επιτόκια τον Ιανουάριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε αυτή την πολιτική τον Ιούνιο του 2014.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν όρια στη χρήση των αρνητικών επιτοκίων, για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να υπάρχουν και πόσο χαμηλά μπορούν να πάνε», σημειώνει ο ίδιος.
Αλλά η άποψη ότι τα αρνητικά επιτόκια βλάψει την κερδοφορία των τραπεζών και τους αποταμιευτές παραβλέπει την ώθηση στη ζήτηση από τη μείωση των επιτοκίων υπό του μηδενός, τονίζει ο Vinals.
Οι τράπεζες επωφελούνται με διάφορους τρόπους από τη νομισματική χαλάρωση, υπογραμμίζει, αναφέροντας τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές και τις υψηλότερες τιμές για τα στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς τους.
Οι αποταμιευτές επίσης επωφελούνται από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, τονίζει.
«Μπορεί να υπάρχουν κάποιες αναδιανεμητικές επιπτώσεις όσον αφορά τους αποταμιευτές και τους οφειλέτες, αλλά τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες», καταλήγει ο Vinals.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης