Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Secular Investor: Σε πλήρη εξέλιξη η κατάσταση πανικού στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Secular Investor: Σε πλήρη εξέλιξη η κατάσταση πανικού στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Μία ύφεση φαντάζει όλο και πιο πιθανή για την αμερικανική οικονομία, μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της ανάπτυξης
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία κρούει η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, Secular Investor, προειδοποιώντας ότι μία ύφεση φαντάζει όλο και πιο πιθανή, την ώρα που η Fed βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
Ειδικότερα, σε κείμενο της Secular Investor αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
Κάποιος φαίνεται να έχει χτυπήσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης στη Fed, καθώς, παρότι η κεντρική τράπεζα τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες έλεγε ότι όλα είναι μια χαρά με την αμερικανική οικονομία, η κατάσταση έχει κλιμακωθεί σήμερα σε πλήρη εξέλιξη της κατάστασης πανικού.
Πολλά μπορούν να εξηγηθούν κοιτάζοντας την πιο πρόσφατη δημοσίευση της Fed Ατλάντας.
Τα αποτελέσματα των προβλέψεων για το ΑΕΠ από την Fed Ατλάντας θα πρέπει να οδηγήσει πολλούς απλούς ανθρώπους, αλλά και επενδυτές σε κατάθλιψη.
Πριν από μόλις 8 εβδομάδες, η Fed Ατλάντας προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5%, ένα πολύ υγιές ποσοστό ανάπτυξης, ενώ ακόμη και στις 11 Μαρτίου η Fed μιλούσε για ανάπτυξη 2,3%.

Atlanta Fed

Αλλά από εκείνη τη στιγμή τα πάντα άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα.
Μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες η Fed Ατλάντας αναθεώρησε το ποσοστό της αύξησης του ΑΕΠ από 2,3% σε μόλις 0,1%, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στο σημείο καμπής μεταξύ μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας και στα πρώτα σημάδια μιας νέας ύφεσης.
Όποια και αν είναι η τελική έκβαση, είναι πλέον αρκετά σαφές ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε μία περιδίνηση.
Και ο ρυθμός με τον οποίο η οικονομία φαίνεται να καταρρέει είναι πραγματικά τρομακτικός.

Fed GDP Growth Rate

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχαμε αρχίσει να προειδοποιούμε για αυτή την εξέλιξη, καθώς τα εταιρικά κέρδη μειώνονται και οι αυξήσεις στα EPS ενισχύθηκαν κυρίως από τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών των εταιρειών και όχι από τα υψηλότερα καθαρά κέρδη.
Επίσης, ανησυχούσαμε καθώς βλέπαμε ότι πολλές εταιρείες έχουν υπερβολικές δαπάνες για την αγορά ιδίων μετοχών, αντί να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους, και φοβόμασταν ότι αυτό θα λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ.
Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το Δείκτη Money Flow Index του S&P 500.
Η τελευταία φορά που είχαμε φτάσει σε ένα «υπεραγορασμένο» καθεστώς» σε αυτό το δείκτη, ο δείκτης S&P υποχώρησε κατά 15% μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα.
Θα ξαναζήσουμε ένα παρόμοιο sell-off και αυτή τη φορά;

Fed SP MFI

Οπότε, τι θα κάνει τώρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ;
Με αυτές τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΑΕΠ, δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος η Federal Reserve να μπορέσει να αυξήσει το επιτόκιο κατά 4 φορές φέτος, ενώ ακόμα και ο αναθεωρημένος στόχος για 2 αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται ότι βρίσκεται πάρα πολύ μακριά.
Στην πραγματικότητα, τώρα πλέον είναι πολύ πιθανό η Fed να μην μπορέσει να πραγματοποιήσει καμία αύξηση επιτοκίων κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος, δεδομένου ότι τώρα είναι αρκετά σαφές ότι η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων.
Αλλά φαίνεται ότι η αγορά είναι πεπεισμένη ότι η κατάσταση είναι ήδη πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή, εάν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η Bank of America κυκλοφόρησε πρόσφατα μία έρευνα στην ισχυρίζεται ότι οι επενδυτές ήταν εξαιρετικά αισιόδοξοι για άνοδο της αγοράς τον τελευταίο καιρό.
Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν δει μια εισροή μετρητών άνω των 5 δισ. δολ. τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε φαίνεται ότι οι επενδυτές είτε αρνούνται να δουν την προβληματική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είτε περιμένουν από τη Federal Reserve να χαράξει μία νέα πολιτική και να ξεχάσουμε οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων φέτος.
Στο παρελθόν ήταν η Ευρώπη εκείνη που θεωρείτο ο «μεγάλος ασθενής» της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά με τις καταθλιπτικές προοπτικές από την Fed της Ατλάντας η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει πλέον και η τρομακτική Λέξη από Υ (Ύφεση) εμφανίζεται πλέον όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης