Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Η παγκόσμια οικονομία παραμένει πολύ πιο εξαρτημένη από το πετρέλαιο από ό,τι φαίνεται

Credit Suisse: Η παγκόσμια οικονομία παραμένει πολύ πιο εξαρτημένη από το πετρέλαιο από ό,τι φαίνεται
Η τιμή του πετρελαίου δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 45 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2016, εκτιμά ανάλυση της τράπεζας
Τους τελευταίους αιώνες η τεχνική και τεχνολογική πρόοδος έχει στηριχθεί στη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο και μπορεί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, όπως η ηλιακή ή η αιολική ή η γεωθερμική ή η υδροηλεκτρική, να κερδίζουν, όντως, έδαφος αλλά καλύπτουν μέρος μόνο της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια.
Πόσο σημαντικό είναι τελικά το πετρέλαιο στην πραγματικότητα, είναι το ερώτημα που τίθεται σε άρθρο που φιλοξενείται στον ιστότοπο της η ελβετική τράπεζα Credit Suisse.
Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να γλιτώσει από την εξάρτηση από το πετρέλαιο στο άμεσο μέλλον; Όχι, είναι η απάντηση που δίνεται στο άρθρο.
Από την μία, οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι λιγότερο εξαρτημένες από το πετρέλαιο από ό,τι παλιότερα, αλλά από την άλλη η κατανάλωσή του στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Κίνα, έχει σημαντικά αυξηθεί.
Ακόμη και να θέλαμε να αφήσουμε το πετρέλαιο, δεν θα μπορούσαμε, υποστηρίζει ο Bjorn Eberhardt, επικεφαλής του τμήματος Global Macro Research της Credit Suisse.
Η κατανάλωση ενέργειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παγκοσμίως, με το πετρέλαιο να παραμένει η πιο μεγάλη πηγή ενέργειας σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας - IEA.
Το 2013, το πετρέλαιο παρέμενε στο 40% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης, πολύ πιο μπροστά από τον ηλεκτρισμό (18%) , το φυσικό αέριο (15%) ή τον άνθρακα (12%).
Στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, η κυριαρχία του πετρελαίου είναι ακόμη μεγαλύτερη, φθάνοντας περίπου την μισή κατανάλωση του συνόλου των μελών.
Μάλιστα, ορισμένοι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι μεταφορές ατομικές και κάθε είδους, είναι εντελώς εξαρτώμενοι από το πετρέλαιο.
Στο άρθρο εκτιμάται ότι αν ξαφνικά έπαυε να υπάρχει πετρέλαιο, ο κόσμος θα σταματούσε.
Η Μέση Ανατολή προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτου του αργού πετρελαίου στον κόσμο, με την Σ. Αραβία μόνο να προμηθεύει να καλύπτει το 13% του παγκοσμίου συνόλου.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πολύ πίσω, καθώς η κάθε μία παράγει περίπου 12% του παγκόσμιου αργού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IEA.
Η παγκόσμια υπερπαραγωγή σε συνδυασμό με τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις του παγκοσμίως και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, είναι μερικοί απ΄τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην πτώση της τιμής του, η οποία επηρεάζει τις Σ. Αραβία και Ρωσία αλλά κυρίως τις Νιγηρία, Ιράκ, Αγκόλα, Βενεζουέλα, Βραζιλία, και Ισημερινό.
Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν άμεσα ποικίλες πτυχές της καθημερινότητας όπως πχ ο πληθωρισμός τον οποίο συμπίεσαν προς το μηδέν και υπό την έννοια αυτή, όπως υποστηρίζει έταιρος αναλυτης της Credit Suisse, ο Philipp Waeber, πιθανώς άνοιξαν το δρόμο για την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει και την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως σχολιάζει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε επανεξέταση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο και σε αναδιατύπωση προς τα κάτω των αντίστοιχων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ των χωρών που εξάγουν, αν και δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης των μεγαλύτερων εισαγωγέων πετρελαίου όπως είναι οι Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ευρωζώνη.
Κατά τον αναλυτή της Credit Suisse Bjorn Eberhardt η τιμή του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιείται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή λίγο λιγότερο από 40 δολάρια το βάρελι, και το πολύ πολύ στα τέλη του 2016 να ανεβαίνει περίπου στα 45 δολάρια το βαρέλι στην καλύτερη περίπτωση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης