Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Πως η Ελβετία έχασε τον τίτλο του φορολογικού παραδείσου και οι πλούσιοι στράφηκαν στις offshore;

Bloomberg: Πως η Ελβετία έχασε τον τίτλο του φορολογικού παραδείσου και οι πλούσιοι στράφηκαν στις offshore;
Οι πλούσιοι και ισχυροί αναζητούσαν πάντα τρόπους να «ασφαλίσουν» τα χρήματα τους μακριά από τα αδηφάγα κρατικά ταμεία και τις εφορίες
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για «τις αιτίες» που οδήγησαν τους πλούσιους του πλανήτη να γυρίσουν την πλάτη στην Ελβετία και να αναζητήσουν νέους φορολογικούς παραδείσους κάνει ο Stephen Mihm του Bloomberg.
Όπως υποστηρίζει οι πλούσιοι και ισχυροί αναζητούσαν πάντα τρόπους να «ασφαλίσουν» τα χρήματα τους μακριά από τα αδηφάγα κρατικά ταμεία και τις εφορίες.
Το ρόλο αυτό έπαιξε από το 1920 η Ελβετία και συγκεκριμένα το καντόνι Zug στη Ζυρίχη όπου μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο φρόντισαν να εξασφαλίσουν εχεμύθεια και ασφάλεια σε αμύθητες «κρυφές» περιουσίες.
Σήμερα το Zug είναι η έδρα για πάνω από 29 χιλιάδες εταιρείες οι οποίες απολαμβάνουν την κατάλληλη φορολογική μεταχείριση.
Το 1932 ωστόσο εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στις άριστες μέχρι τότε σχέσεις μεταξύ πλουσίων και ελβετικού τραπεζικού συστήματος όταν η κυβέρνηση της Γαλλίας εντόπισε λίστες με 2000 πλούσιους γάλλους που διέθεταν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Ανάμεσά τους ήταν οι ιδρυτές της Peugeot, πολιτικού και πολλοί ακόμη.
Ήταν τότε που για πρώτη φορά αρκετοί από αυτούς που βρισκόταν στη λίστα άρχισαν να κλείνουν τους περίφημους λογαριασμούς τους.
Από τότε οι ελβετικές άλλαξαν την νομοθεσία που διέπει τη διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών προς όφελος φυσικά των χιλιάδων πλουσίων καταθετών της όμως το κενό είχε δημιουργηθεί.
Και καλύφθηκε αρκετά χρόνια αργότερα με τη δημιουργία των παράκτιων εταιρειών σε νέους φορολογικούς παραδείσους στη Βηρυτό, τις Μπαχάμες, την Ουρουγουάη, το Λιχτενστάιν και φυσικά τον Παναμά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης