Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσει το 2016 η ζήτηση για παροχή δανείων μετά την κρίση του 2008

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσει το 2016 η ζήτηση για παροχή δανείων μετά την κρίση του 2008
Η Παγκόσμια τράπεζα δεν επιθυμεί να μπεί στα χωράφια του ΔΝΤ κρατώντας αποστάσει από χώρες που έχουν απευθυνθεί στο Ταμείο για δανεισμό
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για παροχή δανείων από κράτη που απευθύνονται στην Παγκόσμια Τράπεζα η οποία έφτασε φέτος σε επίπεδα ρεκόρ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σύμφωνα με τους Financial Times, υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο πρόκειται να συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην ατζέντα των συναντήσεων είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες μετατρέπονται σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση για δάνεια από χάρες όπως η Ινδονησία, η Νιγηρία και το Περού, οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση των τιμών σε βασικά εμπορεύματα.
Από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεχθεί αιτήσεις δανειοδότησης για 25- 30 δισ δολάρια μέσω της Διεθνούς Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Όπως δήλωσαν στους Financial Times, ανώτατοι αξιωματούχοι της τράπεζας, οι αιτήσεις αυτές θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην IBRD η οποία έχει ενισχύσει οικονομικά τις χώρες μέλη της μετά την οικονομική κρίση του 2008. Το 2010 μάλιστα η IBRD δάνεισε 44.2 δις δολάρια.
«Διανύουμε μια περίοδο υψηλού δανεισμού όσο ποτέ σε εποχή μη κρίσης» δήλωσε ο Jim Yong Kim, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος προσπαθεί να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.
Ένα μέρος της ζήτησης για δάνεια προέρχεται κυρίως από χώρες της Αφρικής, οι οποίες ξόδεψαν τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο έμπολα αλλά και τη Συρία κι άλλες χώρες σε εμπόλεμες περιοχές.
Όμως το 45% των δανείων το 2016 θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό που η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλεί «πολιτική δανεισμού ανάπτυξης», καθώς παρέχει δάνεια απευθείας για την κάλυψη των ελλειμμάτων κρατικών προϋπολογισμών που συνδέονται για την κατασκευή μεγάλων έργων.
«Η ζήτηση για τέτοια δάνεια αυξάνεται μετά και την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων όπως συμβαίνει στη Νιγηρία την χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξαγωγών στην Αφρική.
Οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν επιθυμούν να «μπουν στα χωράφια του ΔΝΤ» κρατώντας αποστάσει από χώρες που έχουν απευθυνθεί σε αυτό για δανεισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης