Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Νιγηρία, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη ξέμεινε από καύσιμα

Business Insider: Νιγηρία, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη ξέμεινε από καύσιμα
Η Νιγηρία παράγει περίπου 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα στις τέσσερις πετρελαιοπηγές της όμως οι πόλεις της δεν έχουν καύσιμα
Μια από τις χειρότερες χρονιές σε ότι αφορά τα πετρελαϊκά της αποθέματα διανύει η Νιγηρία, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη.
Σύμφωνα με το Business Insider, η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε καύσιμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στον ανεφοδιασμό, σε μια περίοδο που η Νιγηρία αντιμετωπίζει πολύωρες διακοπές ρεύματος που οδηγούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην μεγαλύτερη κατανάλωση ντιζελοκίνητων γεννητριών τονίζει ο Josh Ashbourne της Capital Economics.
Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρότι η Νιγηρία παράγει περίπου 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα στις τέσσερις πετρελαιοπηγές της ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου «χάνεται» σε παράνομες αγορές με αποτέλεσμα η χώρα να μην είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Screen Shot 2016 04 08 at 2.44.36 PM

Αν και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την κατάσταση κάτι τέτοιο θα ήταν απλά μια προσωρινή λύση και δεν θα αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα.
Το βασικότερο είναι ότι η Νιγηρία έχει περιορισμένη ικανότητα εγχώριας διύλισης.
Ακόμα και αν τελετουργούσαν σε πλήρη δυναμικότητα και τα τέσσερα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας θα κάλυπταν μόλις το 25 % των αναγκών της.
Screen Shot 2016 04 08 at 3.29.39 PM

Ένα επιπλέον ζήτημα ωστόσο είναι το πολύπλοκο και αναποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των τιμών πετρελαίου της Νιγηρίας που οδήγησε από τον περασμένο Ιανουάριο στη διακοπή της διακίνησης του από τους προμηθευτές όταν η κυβέρνηση μείωσε τα ποσοστά του κέρδους τους καταργώντας την επιδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης