Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Ο χρυσός εμφανίζεται υπερτιμημένος - Προτιμήστε την πλατίνα ως επένδυση

Pimco: Ο χρυσός εμφανίζεται υπερτιμημένος - Προτιμήστε την πλατίνα ως επένδυση
Το τελευταίο διάστημα η Pimco έχει προσθέσει θέσεις short όσον αφορά το χρυσό και long όσον αφορά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Σε εκτενή ανάλυση για το χρυσό και τη μελλοντική πορεία των τιμών του προχωρά o επενδυτικός κολοσσός Pimco, εξηγώντας τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς και επισημαίνοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι υπερτιμημένο.
Αναλυτικά στο κείμενό της η Pimco αναφέρει τα εξής:
Οι τιμές του χρυσού φέτος έχουν αυξηθεί μέχρι και 200 δολ./ουγγιά στις αρχές Μαρτίου, εντυπωσιακά κοντά στο 20%, καθώς οι επενδυτές επαναξιολόγησαν τον κίνδυνο ενός αρνητικού γεγονότος και αυξήθηκαν οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ράλι του χρυσού είδαμε μια απότομη κίνηση χαμηλότερα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές, και διεύρυνση των spreads.
Θα συνεχίσει να λάμπει ο χρυσός;
Υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες;
Πριν από δύο χρόνια, γράφαμε σχετικά με την ποσοτικοποίηση της αξίας του χρυσού σε σχέση με άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Το βασικό σημείο ήταν ότι ο χρυσός διατηρεί την πραγματική ή την προσαρμοσμένη κατά τον πληθωρισμό αξία του για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Από τη στιγμή που η μακροπρόθεσμη αξία του χρυσού θα πρέπει να είναι βασικά σταθερή, η τιμή του σήμερα θα πρέπει να κινείται υψηλότερα και χαμηλότερα ως απάντηση στις κινήσεις των πραγματικών αποδόσεων (η ονομαστική απόδοση μείον τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό) των υψηλής ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Για να το θέσουμε διαφορετικά, όταν οι πραγματικές αποδόσεις είναι υψηλότερες, ένας επενδυτής θα πρέπει να πληρώνει λιγότερα για ένα περιουσιακό στοιχείο με μηδενική πραγματική απόδοση όπως ο χρυσός, και το αντίστροφο όταν οι πραγματικές αποδόσεις είναι χαμηλότερες.
Δείξαμε ότι κατά την τελευταία δεκαετία η αγορά έχει διαπραγματευτεί το χρυσό σαν ένα περιουσιακό στοιχείο με 27 χρόνια πραγματικής διάρκειας, οπότε μία κίνηση κατά 1% χαμηλότερα στις πραγματικές αποδόσεις των εντόκων κατά μέσο όρο μεταφράζεται σε μία αύξηση κατά 27% στην τιμή του χρυσού.
Μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει κατά 0,35% για το έτος, το οποίο εξηγεί μια αύξηση 10% στην τιμή του χρυσού.
Επιπλέον, η τιμή του δείκτη αμερικανικού δολαρίου μειώθηκε κατά περίπου 3% την ίδια περίοδο και με δεδομένο το χρυσό αποτιμάται σε δολάρια, αυτό επίσης υποστηρίζει την αξία του χρυσού, δεδομένου ότι απαιτούνται περισσότερα δολάρια για να αγοράσει κανείς την ίδια ποσότητα χρυσού.
Οπότε, λίγο πάνω από το ήμισυ της αύξησης της τιμής του χρυσού από τις αρχές Μαρτίου μπορεί να εξηγηθεί από ποσοτικά στοιχεία: οι μακροπρόθεσμες ιδιότητες του χρυσού και το γεγονός ότι αποτιμάται σε δολάρια, αλλά φαινόταν ακριβός όσον αφορά τα θεμελιώδη.
Από τις αρχές Μαρτίου, οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν κάπως διορθώσει αυτή την υπέρβαση, καθώς οι τιμές του χρυσού έχουν μειωθεί ελαφρώς, κατά 2%, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 0,2%, μια σημαντική υπεραπόδοση.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την τιμή του χρυσού (κίτρινη γραμμή), την μακροπρόθεσμη τιμή του χρυσού προσαρμοσμένη όσον αφορά το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων (μπλε γραμμή), καθώς και την προσαρμοσμένη βάσει των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων μέση τιμή του χρυσού (πράσινη γραμμή).
Όπως το διάγραμμα καταδεικνύει, η τιμή του χρυσού έπειτα από την προσαρμογή με βάση τις πραγματικές αποδόσεις εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή, αλλά διόρθωσε γρήγορα μετά τη μεγάλη κίνηση στις αρχές Μαρτίου.



Ενώ η προσέγγιση αποτίμησης του χρυσού σε αυτό το γράφημα είναι αρκετά ποσοτικοποιημένη, μια πιο ποιοτική προσέγγιση πρέπει επίσης να δώσει στους επενδυτές αφορμή για σκέψη.
Το Μάρτιο οι μετοχές ανέκτησαν σχεδόν όλες τις απώλειες του έτους.
Επιπλέον, τα εμπορεύματα που εξαρτώνται από την κινεζική και την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως το πετρέλαιο, το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός, κατέγραψαν νέα υψηλά έτους.
Και όμως ο χρυσός δεν έχει χάσει μεγάλο μέρος από τα φετινά του κέρδη.
Πιστεύουμε ότι υπήρξαν μεγάλες αγορές από συμβούλους συναλλαγών εμπορευμάτων και funds που ακολουθούν την τάση, καθώς οι τιμές του χρυσού «έσπασαν» σημαντικούς τεχνικούς κινητούς μέσους όρους.
Σημειώθηκαν επίσης μεγάλες αγορές στη λιανική, με τα περιουσιακά στοιχεία σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), όπως το SPDR Gold Shares (GLD), να αυξάνονται ταχύτατα μέσα στο 2016.
Ωστόσο, οι ροές αυτές τείνουν να κυνηγούν τις αποδόσεις και δεν τις θεωρούμε ως σημαντικό σημάδι για τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών.
Μάλλον, δεδομένων των τρεχουσών αποτιμήσεων, οι ροές αυτές επιτρέπουν στους επενδυτές τακτικής την ευκαιρία να μπουν σε πιο ελκυστική αποτιμημένα και ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με προστασία έναντι του πληθωρισμού (TIPS) ή τα πιο απλά αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Όσοι αγοράζουν χρυσό ως μετακίνηση προς πιο ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία ή ως αντιστάθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πρωτίστως μια πραγματική επένδυση μακράς διάρκειας.
Αν οι μακροπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα, τότε ο χρυσός πιθανώς θα επωφεληθεί.
Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, θα κινηθεί λιγότερο από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, λόγω της τιμής εκκίνησής του.
Ως εκ τούτου, έχουμε πρόσφατα προσθέσει θέσεις short όσον αφορά το χρυσό και long όσον αφορά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένα από τα χαρτοφυλάκια μας που επιτρέπουν τις συναλλαγές εμπορευμάτων.
Για τους επενδυτές που θέλουν να κατέχουν κάποιο πολύτιμο μέταλλο ως μέσο αποθήκευσης αξίας, προτείνουμε την πλατίνα.
Την θεωρούμε πιο ελκυστική λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, επειδή διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 265 δολ. έναντι του χρυσού, σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί πριν από αυτό το έτος.
Ενώ η πλατίνα μπορεί να μην συμβαδίσει με το χρυσό σε μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση, πιστεύουμε ότι θα αποδόσει καλύτερα σε όλο το φάσμα των πιθανών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων.
Εν ολίγοις, να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις τιμές του χρυσού στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς φαίνονται υπερβολικές σε σχέση με άλλα ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία και εξαρτώνται από ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις για να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης