Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Σοβαρός ο κίνδυνος για μία άμεση ύφεση στην αμερικανική οικονομία

Societe Generale: Σοβαρός ο κίνδυνος για μία άμεση ύφεση στην αμερικανική οικονομία
Ο Trump μπορεί να έχει δίκιο - Τα πρόσφατα στοιχεία για τα συνολικά κέρδη στην αμερικανική οικονομία δείχνουν μια τρομακτική υποχώρησή τους
Πολλοί οικονομολόγοι μπορεί να έσπευσαν να απορρίψουν τους ισχυρισμούς του Donald Trump για «μεγάλη ύφεση» στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ίσως βρήκε κάποιον να υποστηρίξει την απαισιόδοξη άποψή του.
Ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τις πτωτικές αγορές αναλυτής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Albert Edwards, κυκλοφόρησε ένα σημείωμά του την Πέμπτη 7 Απριλίου, τονίζοντας ότι ο «δείκτης ασφαλείας ύφεσης» που χρησιμοποιεί ο ίδιος πλέον αναβοσβήνει «κόκκινο».
«Τα πρόσφατα στοιχεία για τα συνολικά κέρδη στην αμερικανική οικονομία δείχνουν μια τρομακτική υποχώρηση.
Συνήθως αυτά τα κέρδη δεν μειώνονται ποτέ τόσο απότομα χωρίς να υπάρχει μία ύφεση σε εξέλιξη.
Και μάλιστα, με τον εταιρικό τομέα των ΗΠΑ να βρίσκεται βουτηγμένος στο χρέος», επισημαίνει ο ίδιος.



Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ αποτελούν το κλειδί για τον Edwards ως οδηγός για τον οικονομικό κύκλο.
Ο ίδιος κοιτάζει τα κέρδη ολόκληρης της οικονομίας προ φόρων και επικεντρώνεται στις εγχώριες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Τονίζει μάλιστα ότι αυτά οδηγούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τον κύκλο των επιχειρηματικών επενδύσεων και, εν τέλει, τη συνολική οικονομία σε ύφεση.
«Τα στοιχεία για τα κέρδη της συνολικής οικονομίας παρέχουν μια ευρύτερη και πιο ξεκάθαρη εκτίμηση του περιβάλλοντος των υποκείμενων κερδών από ότι τα έντονα παραποιημένα στοιχεία των pro-forma κερδών των εισηγμένων», υπογραμμίζει στο σημείωμά του.
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ύφεση, σύμφωνα με τον Edwards, ο οποίος πιστεύει ότι η ισχυρή υποχώρηση των κερδών είναι αρκετή από μόνη της για να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ στο γκρεμό.
Προσθέτει δε ότι η οικονομία «σίγουρα θα παρασυρθεί από ένα παλιρροϊκό κύμα εταιρικών χρεοκοπιών» και ότι οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν το αμερικανικό εταιρικό χρέος, ακόμη περισσότερο και από τη «γελοιωδώς υπερτιμημένη αγορά μετοχών».
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 2 Απριλίου ο μεγιστάνας Donald Trump προέβλεψε ότι η χώρα βρίσκεται καθ' οδόν για μια «μαζική ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης