Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Σε δύσκολη θέση πάλι η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με δανειστές και προσφυγικό

Stratfor: Σε δύσκολη θέση πάλι η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με δανειστές και προσφυγικό
Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση και να έχει σταθερή και συνεργάσιμη κυβέρνηση για το προσφυγικό 
Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Αθήνα πρέπει καταρχήν να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο να δημιουργήσει ένα βιώσιμο προϋπολογισμό και στο να επιστρέψει στις αγορές.
Αυτό έγινε μετά το ξέσπασμα της διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για τις διαρροές συζήτησης μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ταμείου που μιλούσαν για την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην Αθήνα για να συναινέσει σε συμφωνία.
Όπως σημειώνει σε εκτενές άρθρο του το αμερικανικό think tank Stratfor, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους μέχρι τον Ιούλιο, μπορεί και αυτή και οι δανειστές να θεωρούν ότι έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους για να πετύχουν συμφωνία.
Η ελάφρυνση του χρέους, όμως, φαίνεται ν' αναβάλλεται πάλι.
Το θέμα του χρέους είναι σημαντικό για το ΔΝΤ που θέλει να το εντάξει στο πακέτο της συμφωνίας.
Η Ελλάδα, αν και είναι θετική σε αυτό, δεν επιθυμεί τις σκληρές δομικές μεταρρυθμίσεις που το Ταμείο ζητά.
Η Γερμανία, από την άλλη, θέλει να συμμετέχει το ΔΝΤ αλλά θεωρέι ότι η ελάφρυνση χρέους θα είναι μη δημοφιλής στην γερμανική κοινή γνώμη.
Με δύο λόγια, η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση και να έχει μια σταθερή και συνεργάσιμη κυβέρνηση στην Αθήνα για να διαχειρίζεται τις ροές των προσφύγων.
Το πλαίσιο στο οποίο θα γίνεται αυτό, δηλαδή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι εξαιρετικά αβέβαιο, εκτιμά το άρθρο, και μπορεί πάντα να κηρυχθεί παράνομο ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει το Stratfor, βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με πολλαπλά πολιτικά και οικονομικά μέτωπα.
Προσπαθεί ταυτόχρονα να παραμείνει στην Σένγκεν, να πετύχει συμφωνία με τους δανειστές ενώ στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ενώ η διαπραγμάτευση εξελίσσεται και όλα τα κρίσιμα ζητήματα, ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ, τίθενται στο τραπέζι, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την ΕΕ για το προσφυγικό το οποίο πρέπει ταυτοχρόνως να διαχειριστεί και εσωτερικά.
Είναι προφανές ότι αν η Ελλάδα εκδιωχθεί από τη ζώνη Σένγκεν, η κυβέρνηση θα έρθει σε ακόμη χειρότερη θέση όσον αφορά στη λαϊκή δυσφορία με επίκεντρο τη συμφωνία με τους δανειστές η οποία έχει, ήδη, προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε σειρά κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.
Και όλα αυτά όταν η κυβέρνηση έχει πολύ αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τα εσωτερικά και διεθνή προβλήματα της Ελλάδας συνδέονται, εκτιμά το άρθρο.
Λογικά θα υπάρξει συμφωνία για τις συντάξεις γιατί η οικονομική κατάσταση της Αθήνας γίνεται ολοένα χειρότερη και αυτό θα την κάνει πιο υποχωρητική.
Από την άλλη το προσφυγικό δεν πρόκειται να τελειώσει εύκολα, καθώς οι χώρες θα συνεχίσουν να αντιδρούν ή να κλείνουν σύνορα ασχέτως των αποφάσεων των Βρυξελλών.
Κομβικός μήνας θα είναι ο Μάιος οπότε θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Σένγκεν, κάτι που αν γίνει σίγουρα θα συμβάλλει στο ν' αποφευχθεί μια νέα πολιτική κρίση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης