Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός πονοκέφαλος εξαιτίας των Panama Papers

Bloomberg: Παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός πονοκέφαλος εξαιτίας των Panama Papers
Η ανησυχία των τραπεζών είναι ότι τα Panama Papers αυξάνουν την προοπτική ακόμη περισσότερων ελέγχων, επιπλέον κανόνων και συμμόρφωσης, αλλά και τον κίνδυνο περισσότερων προστίμων
Ας ξεχάσουμε τους Ρώσους, τους πολιτικούς ηγέτες και τις διασημότητες.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν από νομική εταιρεία στον Παναμά, τα γνωστά και ως Panama Papers (Έγγραφα του Παναμά), μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία, σημειώνεται σε σχετικό άρθρο του Bloomberg.
Η διαρροή σειράς εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση offshore φορολογικών παραδείσων δεν έχει καταλήξει, προς το παρόν τουλάχιστον, σε συγκεκριμένες κατηγορίες για παρανομίες σε κάποια από τις μεγάλες τράπεζες.
Όμως, σημειώνει το Bloomberg, μια γρήγορη ματιά στους λογαριασμούς μερικών εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρέχει μια υπενθύμιση του πώς φορολογικοί παράδεισοι έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.


Φορολογικοί παράδεισοι
Μεγάλες τράπεζες έχουν εταιρικές οντότητες σε ευρύ φάσμα υπεράκτιων δικαιοδοσιών


Ας δούμε για παράδειγμα την HSBC. Οι με έδρα το Μονακό και ελβετικές μονάδες της ζήτησαν από τη Mossack Fonseca, τη νομική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης, να δημιουργήσουν offshore εταιρείες για πελάτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της HSBC, η τράπεζα έχει περισσότερες από ένα εκατομμύριο διαφορετικές εταιρείες που λειτουργούν σε χώρες που θεωρούνται off shore φορολογικοί παράδεισοι από τον ΟΟΣΑ.
Εταιρείες των Credit Suisse, UBS, Societe Generale και Royal Bank of Scotland επίσης αναφέρονται στα έγγραφα.
Μια γρήγορη παραπομπή στους λογαριασμούς των τραπεζών δείχνει δεκάδες θυγατρικές, κοινοπραξίες και συγγενείς επιχειρήσεις που λειτουργούν σε μια «χούφτα» φορολογικών παραδείσων.

Αφθονία offshore
H εταιρική δομή της HSBC περιλαμβάνει δεκάδες εταιρείες σε offshore φορολογικούς παραδείσους


Τα στοιχεία μπορεί να είναι αποσπασματικά από τις τράπεζες.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η UBS δεν αποκαλύπτει οποιαδήποτε θυγατρική στις Μπαχάμες στην ετήσια έκθεσή της, αν και στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι προσφέρει υπηρεσίες εμπιστοσύνης για offshore μέσω εταιρειών στις Μπαχάμες και αλλού, που όπως αναφέρει είναι ιδιοκτησίας της UBS.
Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι το παράνομο στο να λειτουργείς offshore δραστηριότητες και μπορούν να υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για να έχουν θυγατρικές σε χώρες με πολύ χαμηλή φορολογία.
Οι τράπεζες αναφέρουν επίσης, ότι έχουν ασκήσει τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή όταν αναλαμβάνουν νέους πελάτες.
Η ανησυχία των τραπεζών είναι ότι τα Panama Papers αυξάνουν την προοπτική ακόμη περισσότερων ελέγχων, επιπλέον κανόνων και συμμόρφωσης, αλλά και τον κίνδυνο περισσότερων προστίμων.
Ξετυλίγοντας το δίκτυο offshore εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα είναι σίγουρα κάτι τραυματικό και δαπανηρό, σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει ότι επίσης μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες των τραπεζών να ανακτήσουν την κατεστραμμένη φήμη τους.
Αναλυτές προειδοποίησαν ότι πάροχοι εταιρικών και νομικών υπηρεσιών μπορεί να βρεθούν υπό πίεση, όμως η ευρύτερη αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς προς το παρόν είναι συγκρατημένη.
Αυτό, όπως σημειώνεται, είναι κατανοητό δεδομένου ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να μετρήσει κανείς τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των διαρροών – αποκαλύψεων.
Ακόμη κι έτσι, όμως, μεγάλες τράπεζες θα δεχθούν μεγαλύτερες πιέσεις.
Ήδη ο γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «καλά νέα» και έκανε λόγο για την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας.
Δεν θα είναι όμως ο μόνος, σημειώνεται.
Κληθείσα να σχολιάσει η HSBC ανέφερε ότι εργάζεται στενά με τις αρχές για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και την επιβολή κυρώσεων, η RBS έκανε λόγο ότι είναι προσηλωμένη να ακολουθεί τα υψηλότερα στάνταρτ κανονιστικής συμμόρφωσης, ενώ Societe Generale και Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης