Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Δεν έχει τελειώσει το ράλι στο πετρέλαιο – Μπορεί να δει σύντομα τα 50 δολ.

RBC Capital Markets: Δεν έχει τελειώσει το ράλι στο πετρέλαιο – Μπορεί να δει σύντομα τα 50 δολ.
Αν και την περασμένη εβδομάδα το πετρέλαιο «χτύπησε» το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ένα μήνα, η RBC Capital Markets τονίζει ότι η ανάκαμψη της τιμής του «μαύρου χρυσού» είναι καθ' οδόν το 2016.
Μάλιστα, προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα σημειώσει ριμπάουντ μετά την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ στις 17 Απριλίου, στην Ντόχα του Κατάρ.
Όπως αναφέρει στο CNBC η επικεφαλής στρατηγικής επί των εμπορευμάτων της RBC, Helima Croft, «δαπανήσαμε έναν ολόκληρο χρόνο με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να λένε ότι όλα είναι καλά», για να προσθέσει ότι «η απόφασή τους να μιλήσουν για ένα πάγωμα της παραγωγής αποτέλεσε καταλύτη για το ράλι», το οποίο οδήγησε την τιμή του προς τα 40 δολάρια το βαρέλι.
«Κοιτάζοντας προς τη συνάντηση της 17ης Απριλίου, δεν νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία θα εμφανιζόταν καν στην Ντόχα, αν δεν επρόκειτο να υπάρξει μια συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, «αν η Σαουδική Αραβία παγώσει την παραγωγή της στα επίπεδα του Ιανουαρίου και αυτό διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα είναι μια αποτελεσματική μείωση κόστους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών ημερησίως.
Μέχρι τη συνάντηση της 17ης Απριλίου, επισημαίνει η Croft, η τιμή του αμερικανικού αργού μπορεί να διολισθήσει μέχρι τα 35 δολάρια το βαρέλι.
«Τις επόμενες μια – δυο εβδομάδες, εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα», σημειώνει και προσθέτει ότι μακροπρόθεσμα, η επιστροφή του αργού στα 50 δολάρια το βαρέλι θα απαιτήσει χρόνο, όμως είναι εφικτή δεδομένου ότι οι μεγάλοι παραγωγοί συνεχίζουν να παλεύουν με την προσφορά.
«Εξακολουθούμε να εκτιμούμε μια ανάκαμψη στα 50 δολάρια μέχρι το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε η Croft, η οποία σημείωσε ότι «ένα πράγμα που παρακολουθούμε είναι οι αυξανόμενες διαταραχές προσφοράς που προέρχονται από μέρη όπως η Νιγηρία και το βόρειο Ιράκ.
Αν συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναεξισορρόπηση στο γ' τρίμηνο, επομένως παρακολουθούμε αυτές τις διακοπές εφοδιασμού, που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο στα 50 δολάρια, αντί για το τέταρτο τρίμηνο».
Τέλος, τόνισε ότι η διαδρομή από τα 50 στα 60 δολάρια το βαρέλι θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, εξαιτίας της ανάγκης μείωσης των αποθεμάτων, που είναι τυπικά μια πολύ πιο βραδεία διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης