Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ελληνικά ομόλογα, ρευστότητα και προβλέψεις τα τρία μεγάλα προβλήματα της Τρ. Κύπρου και της Marfin Popular – Η σύνδεση με την Ελλάδα εντείνει τα προβλήματα

Citigroup: Ελληνικά ομόλογα, ρευστότητα και προβλέψεις τα τρία μεγάλα προβλήματα της Τρ. Κύπρου και της Marfin Popular – Η σύνδεση με την Ελλάδα εντείνει τα προβλήματα
Τρία είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες σύμφωνα με τη σημερινή 32σέλιδη έκθεση της Citigroup, η οποία τιτλοφορείται «The Hellenic Connection – Downgrading Bank of Cyprus & Marfin» (Η ελληνική σύνδεση – Υποβάθμιση της Τρ. Κύπρου και της Marfin). Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τα προβλήματα ρευστότητας, τις αυξημένες προβλέψεις και την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με την Citi το πρώτο πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Αλλά τα άλλα δύο προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, αν λάβουμε μάλιστα και υπόψιν ότι το κυπριακό CDS έχει αυξηθεί από τις 320 μ.β. στις αρχές Ιουλίου, στις 1.070 μ.β. σήμερα. Ο κίνδυνος της μετάδοσης είναι εδώ, με την κυπριακή οικονομία ακόμη να ταλανίζεται από την έκρηξη στη ναυτική βάση, τις συνεχείς υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης (BBB+/Baa1, S&P and Moody’s) και τις μικρές, προς το παρόν, εκροές καταθέσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική, ο δείκτης προβληματικών δανείων (NPLs) στην Κύπρο θα κορυφωθεί τη διετία 2012-13, ενώ ιδιαίτερα για το 2013 αναμένεται να ξεπεράσει το 12,4%. Αν μάλιστα οι δημοσιονομική αβεβαιότητα συνεχιστεί, τότε ο δείκτης NPLs θα αυξηθεί περεταίρω μέχρι το 2014.
Η Citigroup εντοπίζει και τις βαθιές συνδέσεις των δύο χωρών, οι οποίες θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση την κυπριακή οικονομία το επόμενο διάστημα, όταν δηλαδή και αναμένεται η επιδείνωση της ελληνικής κρίσης. Για παράδειγμα, το 47% των κυπριακών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Κύπρο, την ώρα που μόλις το 7% των ελληνικών εξαγωγών έχει προορισμό το μεσογειακό νησί. Μαζί με άλλες δραστηριότητες, η κυπριακή οικονομία γνώρισε την υποβάθμιση από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, ενώ το χρέος της δεν ξεπερνά το 61%, πολύ δηλαδή κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ρευστότητα και Χρηματοδότηση

Οι δύο κυπριακές τράπεζες έχουν διαφορετικές δομές στη χρηματοδότηση τους. Η Τρ. Κύπρου στηρίζεται στις καταθέσεις, ενώ η Marfin έχει υψηλότερη εξάρτηση από τον διατραπεζικό δανεισμό και την ΕΚΤ.
-Η Τρ. Κύπρου έχει δείκτη καταθέσεις/υποχρεώσεις 86% και η Marfin 65%
-Η Marfin εξαρτάται κατά 10% από τις άλλες τράπεζες και 17% από την ΕΚΤ. Στην Τρ. Κύπρου τα ποσοστά αυτά είναι 7% και 4% αντίστοιχα.

Εκτιμήσεις αποτελεσμάτων

Το 2011 αναμένεται η Τρ. Κύπρου ότι θα σημειώσει ζημίες 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2012, όταν και αναμένεται να καταγράψει κέρδη 285,6 εκατ. ευρώ, και 327,5 εκατ. ευρώ το 2013.
Όσον αφορά την Marfin Popular, το 2011 αναμένεται να σημειώσει ζημίες 213,2 εκατ. ευρώ, το 2012 θα σημειώσει κέρδη 9 εκατ. ευρώ και το 2013 η κερδοφορία της θα ανέλθει στα 40,2 εκατ. ευρώ.

Τιμές – Στόχοι και Σύσταση

Στα 0,30 ευρώ από 0,86 ευρώ προηγουμένως μειώνει την τιμή στόχο της Marfin Popular Bank, η Citigroup σε σημερινή της έκθεση, δίνοντας τη σύσταση για πώληση (Sell). Παράλληλα, μείωσε την τιμή στόχο της Τράπεζας Κύπρου στα 3,25 ευρώ, δίνοντας τη σύσταση για διακράτηση (Hold).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης