Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hilltop Securities (επενδυτική): Δεν προβλέπονται αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2016

Hilltop Securities (επενδυτική): Δεν προβλέπονται αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2016
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών αμερικανικών ομολόγων μπορεί να κατρακυλήσουν στο 1,25%, από το 1,8% που κινούνται σήμερα
Σε μία άκρως τολμηρή πρόβλεψή του την Πέμπτη 31 Μαρτίου, ο γενικός διευθυντής της χρηματιστηριακής και επενδυτικής εταιρείας Hilltop Securities, Mark Grant, σημείωσε ότι τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα δουν τις αποδόσεις τους να συρρικνώνονται στο 1,25%, έναντι του σημερινού 1,8%.
Αφορμή για αυτή την κίνηση θα είναι η στάση αναμονής που κρατά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
«Πιστεύω ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και, για να πούμε την αλήθεια, θα κινηθούν και ακόμη χαμηλότερα.
Δε νομίζω ότι η Fed θα προχωρήσει σε κάποια νέα αύξηση για το υπόλοιπο του 2016», σημειώνει ο Grant.
Ενώ βλέπει μία «ελάχιστη» πιθανότητα η νομισματική επιτροπή της Fed να κάνει μία κίνηση τον Ιούνιο, μία αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο αποκλείεται παντελώς κατά τον ίδιο, έπειτα και από την ομιλία της Janet Yellen την Τρίτη 29 Μαρτίου στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.
Επίσης, ο Grant σημειώνει ότι η Fed δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα είναι πολύ κοντά οι προεδρικές εκλογές.
Συνήθως η τράπεζα αποφεύγει τις αυξήσεις επιτοκίων κοντά στη διεξαγωγή σημαντικών εκλογών.
Σε πρόσφατο σημείωμά του, ο Grant υπογραμμίζει τα σχόλια της Yellen σχετικά με το ότι οι εξελίξεις στην άλλη πλευρά τόσο του Ατλαντικού όσο και του Ειρηνικού μπορούν να επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία, πιθανότατα επιβραδύνοντας το ρυθμό βελτίωσης της αγοράς εργασίας και περιορίζοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να «σκάσουν» στο πρόσωπο της Fed, η οποία προσπαθεί να πετύχει την πλήρη απασχόληση και να ελέγξει τις αυξήσεις των τιμών.
Ο τρέχων στόχος για τον πληθωρισμό είναι ένας ρυθμός της τάξης του 2%.
Η Yellen έχει δεχτεί έντονη κριτική για το ότι στέλνει μικτά μηνύματα και κάθεται ατάραχη καθώς η οικονομία βελτιώνεται.
Αλλά ο Grant λέει ότι η Fed θα κάνει τη σωστή κίνηση να περιμένει, δεδομένου ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ έχουν ρίξει τα επιτόκιά τους σε αρνητικό έδαφος.
Τα χαμηλότερα επιτόκια στο εξωτερικό επιδρούν ουσιαστικά στις ΗΠΑ ως κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
«Πιστεύω ότι η Fed έχει επιτέλους αντιληφθεί την πραγματικότητα, ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται μόνες τους εκεί έξω, μακριά από όλες τις άλλες χώρες και οικονομίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης