Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το α' τρίμηνο του 2016 είναι το χειρότερο τρίμηνο της 6ετίας για το δολάριο – Καταγράφει απώλειες 6% από τον Ιανουάριο

Το α' τρίμηνο του 2016 είναι το χειρότερο τρίμηνο της 6ετίας για το δολάριο – Καταγράφει απώλειες 6% από τον Ιανουάριο
Το δολάριο δέχθηκε τη μεγαλύτερη τιμωρία έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων τον Μάρτιο, εξαιτίας της καθυστέρησης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων
Τα νέα μέτρα τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν συνοδεύθηκαν από πτώση του ευρώ και του γεν, αντίστοιχα, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Το δολάριο είναι ένα βήμα πριν ολοκληρώσει το χειρότερο τρίμηνο που έχει καταγράψει από το 2010.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index, που αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του δολαρίου έναντι των υπολοίπων 10 κυριότερων νομισμάτων παγκοσμίως, υφίσταται απώλειες περί το 4% από τις αρχές του Ιανουαρίου.
Τον Μάρτιο, αυτή η πτωτική τάση έχει ενισχυθεί για το αμερικανικό νόμισμα.
Κατά τη διάρκεια του μήνα που λήγει σήμερα, το δολάριο καταγράφει αντίστοιχη πτώση έναντι των υπολοίπων 16 κυριότερων νομισμάτων παγκοσμίως.
Η αδυναμία του δολαρίου έχει δώσει ώθηση στη ισοτιμία του έναντι του ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται πάνω από το 1,13 δολάριο.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε αυτό το επίπεδο τον Μάρτιο, μετά τα μηνύματα από την διοικήτρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED, Janet Yellen.
Η Janet Yellen καθησύχασε τις ανησυχίες σχετικά με επικείμενες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, που είχαν ενταθεί μετά τις δηλώσεις διαφόρων μελών της FED και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει πολύ προσεκτικά πριν εγκριθούν νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Η υιοθέτηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα πιο «χαλαρών» πολιτικών. Έχει δώσε παράλληλα νέα ώθηση στα μέτρα νομισματικής τόνωσης από άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Προηγουμένως, οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2015, κατηγορούσαν τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η επίδραση του νομίσματος στα έσοδά τους.
Μάλιστα, πριν τη στροφή της FED, στα τέλη του 2015, πολλές ήταν οι επενδυτικές εταιρείες που έβλεπαν ότι ευρώ και δολάριο θα έφθαναν στην απόλυτη ισοτιμία στα τέλη του 2016.
Σήμερα, σημειωτέον, περί τις 12 μ., το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1,1355 δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης