Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να υποχωρήσει και πάλι ακόμη και κάτω από τα 30 δολ. / βαρέλι

Natixis: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να υποχωρήσει και πάλι ακόμη και κάτω από τα 30 δολ. / βαρέλι
Οι επενδυτές «ενθουσιάστηκαν λίγο περισσότερο από ότι θα έπρεπε» σχετικά με την είδηση μίας πιθανής συνάντησης των παραγωγών πετρελαίου και έπειτα από τα σήματα από τις πετρελαϊκές των ΗΠΑ για μείωση της παραγωγής τους
Το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου μέχρι και τα 40 δολ./βαρέλι έδωσε το δικαίωμα αισιοδοξίας σε ορισμένους τομείς ότι οι τιμές έχουν πιάσει πάτο.
Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πραγματοποιήσει ένα ράλι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, με την ελπίδα ότι η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου προχωρούσε.
Ο δείκτης τιμών του αργού πετρελαίου brent βρίσκεται σήμερα στα 39,56 δολ./βαρέλι και το WTI στα 38,78 δολ./βαρέλι, πολύ μακριά από το χαμηλό έτους, κάτω από τα 27 δολ./βαρέλι, αλλά το brent βρίσκεται τουλάχιστον 4,7% χαμηλότερα σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα.
«Ήδη αμφιβάλω για το τι προκάλεσε το ράλι, για να είμαι ειλικρινής», σημείωσε την Τρίτη 29 Μαρτίου στο CNBC ο αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εταιρεία Natixis, Abhishek Deshpande.
«Πιστεύουμε ακόμα συγκρατημένα ότι οι τιμές θα πέσουν.
Το ράλι που είδαμε στους τελευταίους δύο μήνες οφείλεται περισσότερο στους επενδυτές και όχι στα θεμελιώδη, οπότε είμαστε ακόμα αρκετά επιφυλακτικοί».
Ο Deshpande είπε το ράλι οδηγήθηκε τόσο από τους θεσμικούς όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές και ότι «εμείς εξακολουθούμε να βλέπουμε αυξημένες θέσεις σε εβδομαδιαία βάση και αυτό φαίνεται ότι στηρίζει ακόμα τις τιμές του πετρελαίου».
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι επενδυτές «ενθουσιάστηκαν λίγο περισσότερο από ότι θα έπρεπε» σχετικά με την είδηση μίας πιθανής συνάντησης των παραγωγών πετρελαίου και έπειτα από τα σήματα από τις πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ για μείωση της παραγωγής τους φέτος, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της προσφοράς.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες τους βοήθησαν πραγματικά να ποντάρουν σε άνοδο των τιμών και αυτό στήριξε τις τιμές».
Οι τεχνικοί αναλυτές ήταν αρνητικοί όσον αφορά τις προοπτικές για το πετρέλαιο, με τους ειδικούς της Barclays να προειδοποιούν σε δική τους έκθεση τη Δευτέρα 28 Μαρτίου ότι «οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποίηση των θέσεων long που είχαν "χτίσει" τις τελευταίες εβδομάδες», γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 20-30%, δηλαδή κοντά στα 30 δολ./βαρέλι.
Επίσης, ο επικεφαλής στρατηγικής τεχνικής ανάλυσης στο The ECU Group, Robin Griffiths είπε στο CNBC την Τρίτη ότι τα τεχνικά διαγράμματα δείχνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το ράλι.
«Είναι πιθανό να περάσουμε ένα χρόνο ή και περισσότερο στην περιοχή μεταξύ των 20 και των 30 δολ./βαρέλι.
Ξεχάστε τα 50 δολ./βαρέλι.
Σίγουρα, απλά κοιτάζοντας τα διαγράμματα, θα περίμενα να ξαναδοκιμάσουμε τα χαμηλά των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης