Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομία, με μέτρια ανάπτυξη και αναταράξεις

tags :
Pimco: Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομία, με μέτρια ανάπτυξη και αναταράξεις
Η οικονομική και πολιτική απόκλιση θα συνεχίσει να δημιουργεί μια πληθώρα εντάσεων, μεταβλητότητα, κινδύνους και ευκαιρίες
Τα σύννεφα που σκέπαζαν τις χρηματαγορές με την έναρξη του νέου έτους φαίνεται ότι έχουν ξεκαθαρίσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι παρατηρητές της Wall Street με τις «κρυστάλλινες σφαίρες» δεν είναι σίγουροι για το αν είμαστε ξεφύγει από τον κίνδυνο ακόμα.
Την Πέμπτη οι στρατηγικοί αναλυτές στην εταιρεία Pacific Investment Management κατέγραψαν μια προσεκτική σημείωση στις προβλέψεις τους για τους επόμενους μήνες, μειώνοντας τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2016 κατά το ένα τέταρτο, σε ένα εύρος από 2% έως 2,5%.
Η εταιρεία Newport Beach με έδρα την Καλιφόρνια δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από τις αναταράξεις, τη μέτρια ανάπτυξη και το εύθραυστόν της και ότι η Κίνα, τα εμπορεύματα και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υπαγορεύουν το συναίσθημα και την κατεύθυνση των αγορών.
Ο παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας, Joachim Fels (πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley) και o επικεφαλής επενδύσεων στον κλάδο σταθερού εισοδήματος, Andrew Balls, γράφουν σε έκθεσή τους ότι «όπου και να κοιτάξει κανείς στον κόσμο, η ονομαστική και η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από τα ιστορικά στοιχεία».
«Η οικονομική και πολιτική απόκλιση θα συνεχίσει να δημιουργεί μια πληθώρα εντάσεων, μεταβλητότητα, κινδύνους και ευκαιρίες», σημειώνουν.
Η Pimco ενώνει τη φωνή της με μια πληθώρα οργανισμούς, οικονομολόγους και δεξαμενές σκέψης που περιορίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος.
Τον Ιανουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας ότι η οικονομική αναταραχή στην Κίνα και η μετάδοσή της στις αναδυόμενες αγορές απειλεί να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Νωρίτερα το Μάρτιο, αξιωματούχοι της Fed επίσης χαμήλωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομία και είπαν ότι πιθανόν δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια όσο γρήγορα όσο γρήγορα αναμενόταν, εν μέσω κινδύνων από την ήπια παγκόσμια ανάπτυξη και τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Οι πρόσθετες αντιξοότητες που απορρέουν από την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου περιπλέκουν τα πράγματα, γράφει οι κ.κ. Fels και Balls, δείχνοντας προς τις «αμερικανικές εκλογές, την αύξηση του εθνικισμού στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, τον κίνδυνο ενός Brexit και τις ασταθείς κυβερνήσεις στη Βραζιλία και αλλού».
Αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερο.
Ο Fels και Balls γράφουν ακόμη ότι ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ή ακόμα και μιας αμερικανικής ύφεσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Χαμηλότερα, στην πραγματικότητα, από ότι έχουν τιμολογήσει οι μετοχές και οι χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Ενώ η οικονομική ανάπτυξη "γερνάει", είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επεκτάσεις της οικονομίας δεν πεθαίνουν από το γήρας.
Συνήθως τελειώνουν με ένα συνδυασμό σοβαρών ανισορροπιών και σημαντική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες», γράφουν.
Και καταλήγουν: «Αυτή τη στιγμή, κανένα από τα τυπικά σήματα μίας επικείμενης κατάρρευσης δεν αναβοσβήνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης