Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Η επίθεση στις Βρυξέλλες αποτελεί χτύπημα στην ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

tags :
Stratfor: Η επίθεση στις Βρυξέλλες αποτελεί χτύπημα στην ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας θα επιδεινώσει τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κρίσεις - Το αντιμουσουλμανικό αίσθημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποστήριξη για τα εθνικιστικά κόμματα
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την Τρίτη 22 Μαρτίου έρχονται την ώρα που η Ε.Ε. εξακολουθεί «στοιχειώνεται» από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και προσπαθεί να βρει λύση στην προσφυγική κρίση.
Ακόμη περισσότερο, έρχονται την ώρα που εθνικιστικές δυνάμεις αμφισβητούν τις βασικές αρχές της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και της συμφωνίας Σένγκεν, η οποία κατήργησε τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών.
Η ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει θα επιδεινώσει μόνο αυτές τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, επισημαίνει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Γεωστρατηγικών Μελετών, Stratfor.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Stratfor, το πρώτο αποτέλεσμα από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα είναι ένα νέος γύρος συζήτησης για τους ελέγχους στα σύνορα της Ε.Ε., ιδίως στις χώρες που συμμετέχουν στη ζώνη του Σένγκεν.
Η συμφωνία του Σένγκεν δέχθηκε ισχυρά πυρά με το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης, στις αρχές του 2015.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι επιδείνωσαν την αντιπαράθεση, κυρίως επειδή οι δράστες μετακινήθηκαν μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου χωρίς έλεγχο.
Έπειτα από αυτές, η Γαλλία και άλλες χώρες ενίσχυσαν τους ελέγχους στα σύνορά τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έκτοτε πει ότι θέλει όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι εντός του χώρου Σένγκεν να έχουν καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2016.
Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις και η δυναμική τους θα το καταστήσει αυτό πολύ δύσκολο.
Αρκετές κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσουν σύντομα νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλειας, τη βελτίωση των ελέγχων στους μαχητές που επιστρέφουν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και για την ενίσχυση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών με τις γειτονικές τους χώρες.
Τα μέλη της Ε.Ε. θα επαναλάβουν επίσης τις διαβουλεύσεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στο εξωτερικό σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως η Λιβύη και η Συρία.
Οι Ευρωπαίοι θα καταστούν πιο πρόθυμοι να συμβάλουν στην συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενδεχομένως με περισσότερα όπλα και εκπαίδευση για τον ιρακινό στρατό και τους κούρδους μαχητές, με αυξημένη ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και συμμετοχή στις επιχειρήσεις επιτήρησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.
Ένα άλλο θύμα θα μπορούσε να είναι η τελευταία, αδύναμη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. να περιορίσει την άφιξη των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Η ανανεωμένη συνειδητοποίηση της απειλής της τρομοκρατίας μεταξύ των κρατών-μελών θα φέρει στο επίκεντρο τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, γεγονός που ίσως επιφέρει και στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.
Αλλά οι επιθέσεις θα μπορούσαν επίσης να αναθερμάνουν τα αντιμουσουλμανικά αισθήματα στην Ευρώπη και να εντείνει το λαϊκό αίτημα προς τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να μην χορηγήσουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης χωρίς βίζα στους Τούρκους πολίτες, το οποίο αποτελεί βασικό αίτημα της Άγκυρας για τη συνεργασία στο προσφυγικό.
Το αντιμουσουλμανικό αίσθημα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποστήριξη για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την ήπειρο.
Το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία απολαμβάνει ήδη σημαντική ενίσχυση στις κάλπες.
Στη Γερμανία, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία πέτυχε πρόσφατα επιδόσεις-ρεκόρ στις περιφερειακές εκλογές και σήμερα είναι το τρίτο πιο ισχυρό κόμμα της χώρας.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία θα έχουν γενικές εκλογές το 2017, με τις κάλπες να στήνονται με φόντο την προσφυγική κρίση και τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα παραδοσιακά κόμματα θα βρεθούν υπό πίεση από τους εθνικιστικούς αντιπάλους τους.
Ως εκ τούτου, θα υιοθετήσουν πιθανότατα κάποια στοιχεία από τις πλατφόρμες των εθνικιστικών κομμάτων.
Το ίδιο μπορεί να αναμένεται και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως στην Ολλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες έχουν επίσης σχετικά ισχυρά εθνικιστικά κινήματα.
Τα πολιτικά κόμματα και ομάδες που θέλουν να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ε.Ε. θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις για να δικαιολογήσουν τη μεγαλύτερη απομόνωση από την Ένωση.
Τέλος, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αν και πιθανότατα μόνο βραχυπρόθεσμα.
Τις επόμενες μέρες ορισμένοι άνθρωποι στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπορεί να αποφασίσουν να αποφύγουν ταξίδια ή πολυσύχναστες περιοχές, όπως καφετέριες και εμπορικά κέντρα, υπό το φόβο μιας νέας επίθεσης.
Αυτό θα πλήξει προσωρινά την εγχώρια κατανάλωση και τον τομέα του τουρισμού.
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους η απειλή της τρομοκρατίας είναι πλέον μέρος της καθημερινής τους ζωής.
Πέρα από τις εθνικές πολιτικές και τα οικονομικά, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιθέσεων θα επηρεάσουν την ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης