Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Προσοχή και οι τελευταίοι αγοραστές αμερικανικών μετοχών σταματούν τις κινήσεις τους

Phoenix Capital: Προσοχή και οι τελευταίοι αγοραστές αμερικανικών μετοχών σταματούν τις κινήσεις τους
Οι εταιρείες του S&P 500 που έχουν σε εξέλιξη προγράμματα επαναγοράς σταματούν τις όποιες κινήσεις, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου
Σε μία σημαντική προειδοποίηση προς τους επενδυτές προχωράει η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο τα χρηματιστήρια για τις επόμενες 5 εβδομάδες χάνουν ένα σημαντικό παράγοντα στήριξης.
Συγκεκριμένα η Phoenix Capital επισημαίνει ότι λόγω των επερχόμενων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500, σταματούν οι επαναγορές μετοχών, οι οποίες παρέχουν ισχυρή στήριξη στις μετοχές.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εταιρεία, το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας ανάγκασε πολλούς να αναρωτηθούν τι ακριβώς συμβαίνει.
Αλλά αυτό μόνο μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι:
1. Το μεγαλύτερο μέρος του ράλι ήταν καθοδηγούμενο από την κάλυψη θέσεων short.
2. Οι κύριοι αγοραστές μετοχών σήμερα είναι εταιρείες που επαναγοράζουν τις μετοχές τους για να βελτιώσουν το EPS τους και όχι πραγματικοί επενδυτές.
3. Οι πραγματικοί επενδυτές είναι πωλητές.
Η χειραγώγηση από τις κεντρικές τράπεζες λειτουργεί μόνο όσο ένας λογικός αριθμός επενδυτών συνεχίζει να «καταπίνει το χάπι».
Δυστυχώς έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το σημείο.
Η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το ότι όλα τα στοιχεία που η ίδια λέει ότι παρακολουθεί και έχουν σημασία για εκείνη έφτασαν στα επιθυμητά επίπεδα.
Σε αυτό το σημείο, ακόμη και οι συνήθως φανατικοί υποστηρικτές της Fed έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αξιοπιστία της.
Από την άλλη, οι μόνοι πραγματικοί αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα είναι εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν το EPS τους, μειώνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων μετοχών τους μέσω προγραμμάτων επαναγοράς.
Από τις εταιρείες που συμμετέχουν στον S&P 500 υπάρχει δέσμευση για επαναγορά μετοχών ύψους 165 δισ. δολ. μόνο για το τρέχον τρίμηνο, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ του 2007.
Οι αγορές αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις τεράστιες πωλήσεις από τους πελάτες αμοιβαίων κεφαλαίων και ETFs, οι οποίοι, σύμφωνα με το Bloomberg, αφότου απέσυραν 40 δισ. δολ. μόνο τον Ιανουάριο, βρίσκονται καθ' οδόν προς μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες τριμηνιαίες «αναλήψεις» στην ιστορία των αγορών.
Σημειώστε ότι σε αυτό το άρθρο του Bloomberg γίνεται λόγος για τεράστιες πωλήσεις μετοχών.
Με άλλα λόγια, οι πραγματικοί επενδυτές ξεφορτώνονται τον κίνδυνο.
Και η περίοδος του «μπλακάουτ» για τις επαναγορές μετοχών από τις εταιρείες ξεκινάει από σήμερα.
Με άλλα λόγια, ο μόνος αγοραστής μετοχών σταματάει να αγοράζει.
Οι αμερικανικές μετοχές εισέρχονται σε εκείνο το κομμάτι του έτους που η μεγαλύτερη υποστήριξη για τις μετοχές τους δεν υφίσταται.
Οι επαναγορές, οι οποίες έφτασαν σε μηνιαίο ρεκόρ το Φεβρουάριο και έχουν εκτιναχθεί τόσο πολύ που αφορούν πλέον το 2% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών, συνήθως αναστέλλονται για τις 5 εβδομάδες που προηγούνται της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Με το κύριο μέρος των ανακοινώσεων για το πρώτο τρίμηνο να ξεκινάει τον Απρίλιο, το «μπλακάουτ» ξεκινάει τώρα, επισημαίνει το Bloomberg.
Η bear market βρίσκεται προ των πυλών, είστε προετοιμασμένοι;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης