Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Βιώνουμε την αρχή του τέλους για την πτωτική κίνηση των τιμών του πετρελαίου

Pimco: Βιώνουμε την αρχή του τέλους για την πτωτική κίνηση των τιμών του πετρελαίου
Καθώς η ζήτηση αναμένεται να βελτιωθεί εντός του έτους και η παραγωγή μειώνεται, στο δεύτερο μισό του 2016 οι τιμές θα κινηθούν υψηλότερα
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, και μάλιστα εν μέσω αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, υποδεικνύει ότι όσοι συμμετέχουν στην αγορά αρχίζουν να εστιάζουν στις αναπροσαρμογές της παραγωγής, τόσο εντός ΗΠΑ όσο και εκτός συνόρων.
Όπως καταγράφει σε ανάλυση του ο επενδυτικός κολοσσός Pimco, η εταιρεία είχε επισημάνει από τον Ιανουάριο ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι οι τιμές βρίσκονται κοντά στα χαμηλά τους.
Έξι εβδομάδες αργότερα και οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20%, το οποίο ενώ ακούγεται πολύ, είναι μόλις 6 δολ./βαρέλι.
Αυτό, όπως επισημαίνει ο σχολιαστής οικονομικών και αγορών της Pimco, Greg Sharenow, δε σημαίνει ότι το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο.
Τα σχετικά αδύναμα στοιχεία από τη διύλιση έχουν επιπτώσεις στις τιμές και τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμες πιέσεις.
Αλλά καθώς περνάει ο χρόνος και οι αναπροσαρμογές επιταχύνονται, πιθανότατα θα προκύψουν και υψηλότερες τιμές.
Η αμερικανική παραγωγή κινείται πτωτικά από τη στιγμή που έπιασε το μέγιστό της, τον Απρίλιο του 2015, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση μετά από το Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.
Αυτό αποτελεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την ετήσια αύξηση της παραγωγής άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως που κατεγράφη μόλις 1 χρόνο πριν.
Η μείωση επικεντρώθηκε κυρίως στην εξόρυξη επί της ξηράς, η οποία μπορεί να έχει και συνέπειες στην ανάπτυξη των επενδύσεων στη μακροπρόθεσμη παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό.
Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ και εκτός ΗΠΑ επίσης μειώνεται σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά έπειτα από 3 χρόνια.
Η μείωση σε κεφαλαιακές δαπάνες είναι εμφανής σε όλες τις ηπείρους και κάποιες εταιρείες αναφέρουν ότι προχωρούν σε σφράγιση ορισμένων λειτουργικών πηγών τους.
Αυτές οι κινήσεις δείχνουν και την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες για να διατηρήσουν την παραγωγή τους ενώ προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη συντήρησης.
Επιπλέον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν επανεμφανιστεί στο προσκήνιο, το οποίο αποτελεί ασύμμετρο παράγοντα αύξησης των κινδύνων της αγοράς.
Οι επιθέσεις σε υποδομές στη Νιγηρία και την Τουρκία έχουν μειώσει τις ροές πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως.
Ενώ οι αγωγοί είναι γενικώς εύκολο να φτιαχτούν, η ρίζα του προβλήματος που οδηγεί σε αύξηση της βίας θεωρείται απίθανο να αντιμετωπιστεί.
Όσον αφορά τις πρόσφατες συζητήσεις για μία «συμφωνία» μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, υπάρχει μία πλειάδα ζητημάτων στην εφαρμογή της που θα την καταστήσουν αναποτελεσματική.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά προς το παρόν θεωρούμε ότι η συμφωνία δεν είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια ισορροπία.
Παρά τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, θεωρούμε ότι αυτό είναι η αρχή του τέλους για την πτωτική κίνηση των τιμών.
Καθώς η ζήτηση αναμένεται να βελτιωθεί εντός του έτους και η παραγωγή μειώνεται, η απόσυρση ποσοτήτων από τα αποθέματα στο δεύτερο μισό του 2016 θα μπορέσει να βοηθήσει τις τιμές να κινηθούν και πάλι σε επίπεδα που οι παραγωγοί θα βρουν επαρκή κίνητρα για να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης