Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρευνα: Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Fed έχει κοστίσει στους αποταμιευτές 7,7 δισ. δολ.

Έρευνα: Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Fed έχει κοστίσει στους αποταμιευτές 7,7 δισ. δολ.
Οι αποδόσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μειώθηκαν δραματικά την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων
Η τελευταία δεκαετία μπορεί να έχει υπάρξει εξαιρετική για τους επενδυτές, αλλά η κατάσταση δεν ήταν το ίδιο καλή για τους αποταμιευτές στις ΗΠΑ.
Από το 2006 ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει μία άνοδο 60%, ενώ αν υπολογίσει κανείς την πορεία του από τότε που ξεκίνησε η bull market, το 2009, η άνοδος ξεπερνά το 200%.
Όμως, την ίδια περίοδο εκείνοι που είχαν κρυμμένα τα χρήματά τους σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς έχασαν σχεδόν 8 δισ. δολ.
Και οι δύο αυτές εξελίξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πολιτική της Fed, η οποία επεδίωξε να διώξει τα χρήματα από την αποταμίευση με τις μηδενικές αποδόσεις και να τα προωθήσει σε πιο επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα, όπως οι μετοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν 8,4 τρισ. δολ. σε προθεσμιακές καταθέσεις και λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αλλά και 1,05 τρισ. δολ. σε λογαριασμούς διαχείρισης διαθεσίμων.
Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία «εντύπωση πλούτου» που διαχέεται σε όλη την οικονομία, αν και η οικονομική ανάπτυξη καθ' όλη τη διάρκεια της ανάκαμψης μετά την κρίση έχει κινηθεί στο μέτριο 2%-2,5%.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια ώθησαν ακόμη περισσότερα κεφάλαια στα «στρώματα», καθώς οι αποταμιευτές προσπάθησαν να καλύψουν την απώλεια στις αποδόσεις τους με το να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα.
Το συνολικό επιτόκιο αποταμίευσης ανήλθε από 3,3% το 2006 σε 5,2% το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας πληροφόρησης για θέματα προσωπικής οικονομίας, NerdWallet.
Παίρνοντας αυτά τα επιτόκια, το NerdWallet υπολόγισε με βάση το μέσο εισόδημα και μία μέση αποταμίευση της τάξης των 25.000 δολ. σε κατάθεση υψηλής απόδοσης το πόσα χρήματα έχασαν οι αποταμιευτές σε αυτή την περίοδο.
Με βάση τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας, οι αποταμιευτές έχασαν σχεδόν 7,7 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ενώ σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και το 2006, όταν ακόμη η Fed αύξανε τα επιτόκιά της.
Η τάση αυτή είναι απίθανο να αλλάξει κάποια στιγμή σύντομα.
Ακόμη και αν η Fed επιστρέψει στο μονοπάτι της κανονικοποίησης της οικονομίας, πιθανότατα θα περάσουν χρόνια προτού οι αποταμιευτές δουν και πάλι σημαντικές αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης