Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Ένα Brexit θα σημάνει χαμηλότερη ανάπτυξη, με πρωθυπουργό τον Boris Johnson

Berenberg: Ένα Brexit θα σημάνει χαμηλότερη ανάπτυξη, με πρωθυπουργό τον Boris Johnson
Η απώλεια της εμπιστοσύνης από τις αγορές θα οδηγούσε σε επίθεση κατά του βρετανικού νομίσματος
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg αποτελεί τον τελευταίο οίκο που προβλέπει αναταραχή σε περίπτωση ενός Brexit.
Σε μία νέα μελέτη της, η Berenberg σημειώνει τους πιο σημαντικούς κινδύνους από μία τέτοια εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων μίας αδύναμης στερλίνας, μικρότερης ανάπτυξης και μίας απότομης υποχώρησης στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Επίσης, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν την προοπτική να καταλήξει ο δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson στον αριθμό 10 της Downing Street, ήτοι να αναλάβει πρωθυπουργός
Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:
* Βραχυπρόθεσμα, μία υπερψήφιση του Brexit θα έφερνε ένα σοκ στη ζήτηση.
Η απότομη εκτίναξη της αβεβαιότητας θα πλήγωνε την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προκαλώντας κάμψη στις επενδύσεις και τις δαπάνες.
Η ανάπτυξη θα μειωνόταν, με πιθανή ακόμη και την ύφεση, η ανεργία θα αυξανόταν, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρούσε σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και το δημοσιονομικό έλλειμμα υα ανέβαινε.
* Ο βασικός κίνδυνος είναι μία κρίση για τη στερλίνα.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης από τις αγορές θα οδηγούσε σε επίθεση κατά του βρετανικού νομίσματος, αν και αυτό παραμένει μία χαμηλή πιθανότητα.
Πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένων των διπλών ελλειμμάτων της Βρετανίας.
Πιθανότατα η ΒοΕ θα έπρεπε να ανεβάσει τα επιτόκια, παρά την αδύναμη ζήτηση, ώστε να στηρίξει τη στερλίνα, να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να κρατήσει τα κεφάλαια εντός της χώρας.
* Μακροπρόθεσμα πάντως η ανάπτυξη θα επέστρεφε σε πιο κανονικούς ρυθμούς, αν και η αδύναμη ανάπτυξη του πληθυσμού, οι χαμηλότερες επενδύσεις και οι περιορισμοί στο ελεύθερο εμπόριο θα μείωναν τον πιθανό ρυθμό ανάπτυξης της Βρετανίας.
Το μέγεθος του σχετικού σοκ θα εξαρτάτο από τις νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε. και άλλες χώρες.
* Ο David Cameron πιθανότατα θα παραιτούνταν από πρωθυπουργός, δημιουργώντας αναταραχή στο Εργατικό κόμμα και ο Boris Johnson πιθανότατα θα κέρδιζε την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος.
Επίσης τα αντιβρετανικά κόμματα στην φιλοευρωπαϊκή Σκωτία θα κινούσαν τις διαδικασίες για ένα νέο δημοψήφισμα, με σοβαρές πιθανότητες αυτή τη φορά για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.
* Η Βρετανία πιθανότατα θα κατορθώσει να πετύχει μία συμφωνία με την Ε.Ε. για την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από τις τρεις πιθανότητες, μία σχέση όπως αυτή της Νορβηγίας με την Ε.Ε. θα ήταν η καλύτερη λύση.
Παρόλ' αυτά, η Βρετανία ίσως αναγκαζόταν να δεχθεί σημαντικές παραχωρήσεις, οι οποίες θα ήταν πολύ χειρότερες από τη συμφωνία που πέτυχε ο Cameron με την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης