Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισχυρή πτώση του πετρελαίου στα 30 δολ. προσεχώς – Κενή περιεχομένου η συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής

Ισχυρή πτώση του πετρελαίου στα 30 δολ. προσεχώς – Κενή περιεχομένου η συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής
Τα θεμελιώδη δεν υποστηρίζουν τις τρέχουσες τιμές του «μαύρου χρυσού»
Οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να υποχωρήσουν, πιθανόν πολύ ισχυρά, ακόμη και στα 20 δολάρια, τις προσεχείς εβδομάδες σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, καθώς όπως τονίζεται τα θεμελιώδη της αγοράς δεν υποστηρίζουν τις τρέχουσες τιμές του «μαύρου χρυσού».
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στα περίπου 30 δολάρια το βαρέλι από τη στιγμή που θα φανεί η κενή περιεχομένου φύση μιας συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου.
Μια επιστροφή στη ζοφερή πραγματικότητα σχετικά με την υπερπροσφορά και την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα 20 δολάρια.
Ένα πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, σημειώνεται, δεν πρόκειται να μειώσει το πλεόνασμα προσφοράς «μαύρου χρυσού».
Μπορεί Ρωσία και Σαουδική Αραβία να φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε ένα πάγωμα της παραγωγής, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που ξεκίνησε το 2014 (γράφημα 1) δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής.
Ένα πάγωμα παραγωγής από αυτές τις χώρες, επομένως, το μόνο που θα κάνει είναι ότι θα διασφαλίσει ότι το πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου δεν θα χειροτερεύσεις.
Είναι αμφίβολο ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχουν την ικανότητα να αυξήσουν σημαντικά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα την παραγωγή τους, κάτι που κάνει την πρόταση για πάγωμα κυνική αντί να είναι χρήσιμη.

Chart-US-RUSSIA-SAUDI Incremental Prod MAR 2016

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 162 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο 201-2014 (γράφημα 2) και 74 εκατ. βαρέλια πάνω από τα επίπεδα του 2015.

Crude Oil Stocks_5-Year AVG MIN MAX 6 FEB 2016

Η σχέση μεταξύ των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και παγκόσμιων τιμών είναι πολύ ισχυρή.
Όταν τα αποθέματα ξεπερνούν το 80% της ικανότητας αποθήκευσης, οι τιμές του πετρελαίου γενικά υποχωρούν σημαντικά.
Πλέον, τα αποθέματα φθάνουν στο 91% της ικανότητας αποθήκευσης και στις χώρες του Περσικού Κόλπου φθάνει το 87% (γράφημα 3).

Cushing & Gulf Coast Inventory & Utilization 6 Feb 2016

Η αλήθεια είναι, σημειώνεται, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη των τιμών του πετρελαίου μέχρι να υποχωρήσουν τα αποθέματα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέχρι να υποχωρήσει η αμερικανική παραγωγή κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παρά τις ακραίες μειώσεις και τις καταστροφικές ζημίες των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου, η μείωση της παραγωγής ήταν οδυνηρά αργή.
Τα τελευταία στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας καταδεικνύουν ότι τον Φεβρουάριο του 2016 η παραγωγή θα υποχωρήσει περίπου κατά 100.000 βαρέλια έναντι του Ιανουαρίου (γράφημα 4).

U.S. Production Forecast MAR 2016

Οι τιμές του πετρελαίου, όμως, συνδέονται και με την αξία του δολαρίου.
Η αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» οφείλεται εν μέρει στην ελπίδα ενός παγώματος της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και στο αίσθημα που εκφράζεται στον δείκτη OVEX, τον δείκτη μεταβλητότητας της τιμής του πετρελαίου (γράφημα 5).

VIX & WTI 5 MARCH 2016

Ο δείκτης OVX αντικατοπτρίζει πώς οι επενδυτές αισθάνονται σχετικά με το πού πάνε οι τιμές του πετρελαίου.
Μερικές φορές αποκαλείται «δείκτης φόβου», κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές αισθάνονται τώρα σχετικά καλά και φοβούνται λιγότερο για τις αγορές πετρελαίου απ' ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2015, όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν κατά 47%.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 37%.
Όμως, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον Φεβρουάριο συνοδεύθηκε και από μια μείωση της αξίας του δολαρίου (γράφημα 6).

Chart_DEC-MAR USD-WTI

Πλέον η τάση έχει αντιστραφεί. Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠα ήταν θετικά, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου και αν λάβουμε υπόψη μας τι συνήθη σχέση πετρελαίου – δολαρίου, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδεχομένως θα υποχωρήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης