Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το πανίσχυρο Κρατικό Ταμείο Πετρελαίου της Νορβηγίας απέσυρε τα κεφάλαια του από την PIMCO και την BTG Pactual

Το πανίσχυρο Κρατικό Ταμείο Πετρελαίου της Νορβηγίας απέσυρε τα κεφάλαια του από την PIMCO και την BTG Pactual
Το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, χρηματοδοτεί το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους επενδυτές παγκοσμίως
Διέκοψε τη συνεργασία του από την Pimco και απέσυρε όλα του τα κεφάλαια από την τράπεζα της Βραζιλίας BTG Pactual το Κρατικό ταμείο Πετρελαίου της Νορβηγίας που διαχειρίζεται πάνω από 830 δις δολάρια.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Νορβηγικός φορέας προχώρησε σε αυτή του την απόφαση μετά από μια σειρά άστοχων επενδύσεων της Pimco για μεγάλους πελάτες της αλλά και το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε με την βραζιλιάνικη τράπεζα στο οποίο εμπλέκεται και η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras.
Το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, το οποίο χρηματοδοτεί το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους επενδυτές παγκοσμίως.
Από το 2013 συνεργάζεται στενά με την αμερικανική εταιρεία Pimco για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του.
Η αποχώρηση όμως του ιδρυτή της Pimco, Bill Gross to 2014 φαίνεται ότι επηρέασε σημαντικά τις σχέσεις των Νορβηγών με την καλιφορνέζικη εταιρεία η οποία έχει αρχίσει να χάνει τεράστια ποσά και πλούσιους πελάτες.
Το 2015 φέρεται να έχασε 125 δις ευρώ ενώ το συνολικό της κέρδος μειώθηκε κατά 6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 987 δις ευρώ.
Η Pimco αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την αναχώρηση του Νορβηγικού ταμείου πετρελαίου ωστόσο υπάρχουν φόβοι οτι το παράδειγμα του θα το ακολουθήσουν κι άλλα κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον Amin Rajan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Creative Research, «η απώλεια ενός επενδυτή, όπως το νορβηγικό ταμείο πετρελαίου θα οδηγήσει πολλούς να αμφισβητήσουν τις επενδυτικές ικανότητες της Pimco».
Από την πλευρά της η τράπεζα BTG Pactual της Βραζιλίας μετά το σκάνδαλο διαφθορά υπέστη από τις αρχές του 2016 σημαντική μείωση στο ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων της, που υπολογίζεται σχεδόν στο 50% από το 2015 μειωμένο κατά 14 δισ δολάρια.
Οι σημαντικότερες απώλειες σημειώθηκαν όταν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας συνελήφθη με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε για να αποτρέψει την αστυνομική έρευνα από στοιχεία διαφθοράς στην εταιρεία πετρελαίου Petrobras.
H Norges Bank Investment Management, η οποία επιβλέπει το ταμείο του πετρελαίου, απέφυγε να προσδιορίζει το μέγεθος των επενδύσεων που πραγματοποιεί στο εξωτερικό αν και υπολογίζονται περίπου στα 35 δισ δολάρια έως το τέλος του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης