Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης συνεχίζουν ν' αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές

Fitch: Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης συνεχίζουν ν' αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές
Εντούτοις, έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί για ν' αποφύγουν τις απώλειες
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν το χρέος υψηλής απόδοσης ως μια ελκυστική επένδυση παρά το ότι αναμένεται οι βασικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες να επιδεινωθούν κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings για μεγάλους επενδυτές ομολόγων.
Το χρέος υψηλής απόδοσης ήταν η δεύτερη πλέον δημοφιλής επιλογή επένδυσης στην έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, με το 22% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι επιλέγουν αυτήν την οριακή επένδυση.
Εντούτοις, ένα άλλο 14% δήλωσε ότι είναι η τελευταία επιλογής επένδυσης που θα έκανε.
Αυτή η διάσταση απόψεων αντανακλά την εντεινόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τον κλάδο υψηλής απόδοσης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις αποτιμήσεις που φαίνονται ελκυστικές με την αναζωπύρωση των ανησυχιών σχετικά με την οικονομική αδυναμία και τις εκτιμήσεις ότι αναμένεται επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Το 30% των ερωτηθέντων θεωρούν το χρέος υψηλής απόδοσης υποτιμημένο, ποσοστό μεγαλύτερο του 24% το Δεκέμβριο του 2015, ενώ το 72% αναμένει οι πιστωτικές συνθήκες υψηλής απόδοσης να επιδεινωθουν τον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με ένα 55% που είχε εκφράσει τη συγκεκριμένη άποψη στην προηγούμενη έρευνα.
Η αντίληψη περί μεγαλύτερων αξιών στον τομέα της υψηλής απόδοσης συνέπεσε, χρονικά, με την πτώση των τιμών και τη διεύρυνση των ευρωπαϊκών πιστωτικών περιθωρίων υψηλής απόδοσης στα υψηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία τρισήμισι χρόνια.
Οι διακυμάνσεις της αγοράς έχουν επιδεινωθεί από την περιορισμένη ρευστότητα και τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά σε ορισμένα κεφάλαια να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία.
Ενώ ακόμα βλέπουν ευκαιρίες στον τομέα υψηλής απόδοσης, οι επενδυτές έχουν γίνει όλο και πιο επιλεκτικοί, απορρίπτοντας το κάτω άκρο του φάσματος αξιολόγησης, καθώς προσπαθούν ν' αποφύγουν τις απώλειες.
Αυτό τονίζεται από μια σταθερή αύξηση της διαφοράς μεταξύ των ομολόγων της βαθμίδας «CCC» και αυτών της «Β» από την αρχή του 2015.
Η διαφορά μεταξύ των βαθμίδων «B» και «ΒΒ» διευρύνθηκε κατά 7% από τις αρχές του χρόνου, παραμένει όμως κάτω από τα επίπεδα των αρχών του 2015.
Ενώ οι ανησυχίες για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν αυξηθεί, η Fitch Ratings αναμένει ότι το ευρωπαϊκό επιτόκιο υπερημερίας υψηλής απόδοσης θα παραμείνει κάτω από το 1% το 2016.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την υψηλή αναλογία των ομολόγων κατηγορίας «BB», τα οποία συνθέτουν τα δύο τρίτα της αγοράς, καθώς και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στην ευρύτερη αγορά, ομόλογα που στηρίζονται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης