Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για τη στρατηγική της ΕΚΤ - Βαρύ πλήγμα για τον DAX

Deutsche Welle: Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για τη στρατηγική της ΕΚΤ - Βαρύ πλήγμα για τον DAX
Οι οικονομικοί παράγοντες μιλούν για γιγάντια ανακατανομή κεφαλαίων από τον Βορρά προς τον Νότο της Ευρώπης - Ορισμένοι επιχειρηματίες θεωρούν πλέον ότι διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της ευρωζώνης
Ισχυρές αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό προκάλεσαν στη Γερμανία οι αποφάσεις της ΕΚΤ σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, με τον αντίκτυπο να αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και στις απώλειες του δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX, που ανήλθαν σε 2,31%, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο δείκτης είχε φτάσει να κερδίζει έως και 2,55%.
Όπως καταγράφει σε εκτενή ανάλυσή του το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle, οι ανακοινώσεις του Mario Draghi δημιούργησαν αναστάτωση στη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα σε νέα χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, μειώνοντας το βασικό επιτόκιό της για πρώτη φορά στο 0 και το καταθετικό της επιτόκιο σε -0,4% από -0,3% προηγουμένως, ενώ αύξησε το ποσό των μηνιαίων αγορών ομολόγων από 60 δισ. σε 80 δισ. ευρώ.
«Η πολιτική του φθηνού χρήματος καταστρέφει την εμπιστοσύνη.
Είμαστε μίλια μακριά από το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού.
Δεν υπάρχει σπιράλ πτωτικών τιμών και μισθών», ήταν το σχόλιο του γ.γ. του οικονομικού συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Wolfgang Steiger, στην Deutsche Welle.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «όταν ένα φάρμακο είναι λανθασμένο δεν ωφελεί να αυξάνουμε τη δόση».
Ως «καλή είδηση για τους χρηματιστές και για τις χρεωμένες χώρες του Νότου» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις τις ΕΚΤ ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού και Εξαγωγικού Εμπορίου (BGA), Anton Berner.
Όμως, σημείωσε ότι «για τους πολίτες στη Γερμανία οι αποφάσεις είναι καταστροφικές.
Οι καταθέτες υφίστανται απαλλοτρίωση.
Αυτό είναι μια γιγάντια ανακατανομή από τον Βορρά προς τον Νότο.
Και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα», εκτίμησε, ενώ τόνισε ότι με αυτό το τρόπο τα κράτη με υψηλά χρέη παραμελούν τις μεταρρυθμίσεις και η παραγωγικότητά τους παραμένει στάσιμη.
Το αποτέλεσμα είναι «το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου να γίνεται μεγαλύτερο».
Εξάλλου, απογοητευμένοι με τα μέτρα δηλώνουν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Targobank, Otmar Lang, «η μεγάλη δέσμη μέτρων καταδεικνύει τεράστια νευρικότητα εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών.
Διότι ακόμη και αυτοί θα πρέπει να ομολογήσουν ότι η νομισματική τους πολιτική δεν είχε επίδραση έως τώρα».
Παράλληλα, ο Lang μιλάει για απογοητευτικό απολογισμό των προσπαθειών της ΕΚΤ για τόνωση του πληθωρισμού, ενώ την ίδια ώρα το ευρώ έχει μάλλον αυξητική παρά πτωτική τάση.
Τις ελπίδες του Mario Draghi για αναπτυξιακή ώθηση και ενίσχυση του πληθωρισμού δεν συμμερίζεται ούτε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kramer, ο οποίος τονίζει ότι οι προσδοκίες του Draghi ενδέχεται να μην επαληθευτούν.
Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «αντ' αυτού, θα ήταν ώρα για παραδοχή των λαθών, να αφουγκραστεί κανείς τους εκπροσώπους της οικονομίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες υπακούουν στα κελεύσματα των πολιτικών, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να μην επιλύει τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης, αλλά απλά να τα καταπραΰνει ή να εξαγοράζει χρόνο, ενώ ο Kramer καταλήγει τονίζοντας πως ορισμένοι επιχειρηματίες θεωρούν πλέον ότι διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης