Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ο Draghi επέκτεινε το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας με μείωση επιτοκίων και περισσότερη ρευστότητα

tags :
Bloomberg: Ο Draghi επέκτεινε το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας με μείωση επιτοκίων και περισσότερη ρευστότητα
Η ΕΚΤ αύξησε κατά 33% το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων - Υπέρ πάντων αγώνας για να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός
Το πιο επιθετικό του πακέτο με στόχο την τόνωση της οικονομίας εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, επισημαίνει το Bloomberg σε ρεπορτάζ του σχετικά με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως σημειώνεται δε στο ρεπορτάζ, η ΕΚΤ δοκιμάζει έτσι τα χαμηλότερα όρια που έχουν υπάρξει για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, επεκτείνοντας παράλληλα τις αγορές ομολόγων κατά 33% και αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να πληρώνει τους δανειστές για να δανείζονται τα χρήματά της.
Αναλυτικά, το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0% από 0,05% προηγουμένως, το καταθετικό επιτόκιο στο -0,40% από -0,30%, και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, από 0,30% προηγουμένως.
Ταυτόχρονα, αποφάσισε την αύξηση του μηνιαίου ορίου αγοράς τίτλων στα 80 δισ. ευρώ, από 60 δισ. που ήταν μέχρι πρότινος, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, ενώ πλέον θα είναι επιλέξιμα για αγορές και εταιρικά ομόλογα.
Επίσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα σειρά πράξεων διευκόλυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs), διάρκειας 4 ετών, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα παρόντα η και χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη περίοδο και πολύ μακρύτερα από τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ», είπε ο Draghi.
Τα βήματα είναι σχεδιασμένα για να «ενδυναμώσουν το momentum στην οικονομία της ευρωζώνης», είπε.
Το πακέτο μέτρων ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς και μπορεί να σηματοδοτεί την αυξημένη ανησυχία σχετικά με την αδυναμία των τιμών καταναλωτή και την επιβράδυνση στην Κίνα.
Ο Draghi έχει επανειλημμένως πει ότι οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική προτίθενται να κάνουν ότι χρειαστεί για να αναβιώσουν τον πληθωρισμό και να βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας στην περιοχή.
«Αυτό είναι πιθανότατα ένα παράδειγμα του "οτιδήποτε χρειαστεί"», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Aviva Investors που διαχειρίζεται κεφάλαια 378 δισ. ευρώ, Stewart Robertson.
«Νέχρι τώρα όλα καλά.
Τώρα απομένει να δούμε αν όντως τροφοδοτηθεί η πραγματική οικονομία».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε επίσης στη συνέντευξη τύπου ότι:
* Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα παρόντα η και χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη περίοδο.
* Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς χαμηλότερα επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας τις αδύναμες παγκόσμιες προοπτικές.
* Η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2016 αναθεωρήθηκε στα 1,4% από 1,7% προηγουμένως.
* Η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2017 αναθεωρήθηκε στο 1,7% από 1,9% προηγουμένως.
* Το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2018.
* Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί το 2016 στο 0,1%, από 1% προηγουμένως.
* Για το 2017 και το 2018 ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα βρεθεί στο 1,3% και 1,6% αντίστοιχα.
* Για πρώτη φορά θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης που είναι σε ευρώ.
* Ο νέος γύρος TLTROs θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2016.
* Η Κεντρική Τράπεζα είπε ότι το βασικό της επιτόκιο «μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο είναι το καταθετικό επιτόκιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης