Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Η πολιτική που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Μαρτίου θα περιέχει λίγο περισσότερο... απ' όλα

tags :
Pimco: Η πολιτική που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Μαρτίου θα περιέχει λίγο περισσότερο... απ' όλα
Η Pimco επισημαίνει πάντως ότι τα όλο και πιο αρνητικά επιτόκια μπορεί να έχουν μεγαλύτερα κόστη από ότι οφέλη για την ευρύτερη οικονομία και ειδικά για τις τράπεζες στις χώρες της περιφέρειας
Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται κάτω από το 0 και τις προβλέψεις να αναθεωρούνται χαμηλότερα, η επενδυτική εταιρεία Pimco εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την Πέμπτη σε ανακοινώσεις που θα αφορούν λίγο περισσότερο... απ' όλα.
Δηλαδή, η Pimco προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα αυξήσουν περισσότερο τη ρευστότητα, σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ειδικότερα, η Pimco επισημαίνει ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να αυξήσει τη ρευστότητα που προσφέρει στις τράπεζες, ενώ για τα επιτόκια καταθέσεων αναφέρει ότι η αγορά περιμένει μία μείωση 0,1%, στο -0,4%.
Πάντως, η παραμονή του πληθωρισμού σε εξαιρετικά χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για πιο επιθετικές κινήσεις από την ΕΚΤ, όπως τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,5%.
Παράλληλα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στα 65 ή τα 70 δισ. ευρώ μηνιαίως από 60 δισ. ευρώ σήμερα.
Η Pimco επισημαίνει πάντως ότι τα πιο βαθιά αρνητικά επιτόκια μπορεί να έχουν μεγαλύτερα κόστη από ότι οφέλη για την ευρύτερη οικονομία και ειδικά για τις τράπεζες στις χώρες της περιφέρειας, των οποίων τα χαρτοφυλάκια δανείων είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στο Euribor.
Τα αρνητικά επιτόκια μειώνουν την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα μπορούσε να αμβλύνει τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η προσπάθεια των τραπεζών να διατηρήσουν την κερδοφορία τους μπορεί παραδόξως να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.
Τα στοιχεία από τη Σουηδία και την Ελβετία δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην ευρωζώνη.

Το βασικό σενάριο της Pimco για τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου
16-0019-29-ECB-Table-TEXT-670x330

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης