Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης το 2016 – Στο 1,7% στις αναπτυγμένες οικονομίες

Fitch: Επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης το 2016 – Στο 1,7% στις αναπτυγμένες οικονομίες
Αναθεώρηση και για τις τιμές του πετρελαίου, στα 35 δολ. το Brent τα 2016
Σε ευρεία επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές ανάπτυξης προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην τελευταία έκθεσή του, αν και εκτιμά ότι είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Ενώ οι μεγαλύτερες αναθεωρήσεις αφορούν χώρες παραγωγούς εμπορευμάτων, κυρίως Βραζιλία, Ρωσία και Νότιο Αφρική, η Fitch προχώρησε σε αξιοσημείωτη αναθεώρηση των εκτιμήσεών της και για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
«Η επενδυτική επιβράδυνση στην Κίνα και η απότομη συμπίεση των δαπανών στις κυριότερες χώρες παραγωγής εμπορευμάτων συνεχίζουν να αντανακλώνται στην παγκόσμια οικονομία», σημειώνει η Fitch, η οποία εκτιμά ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες στο σύνολό τους θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,7% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Δεκέμβριο για 2,1%.
Όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, προβλέπει ανάπτυξη 4% το 2016 έναντι 4,4% προηγουμένως.
«Με τις αναδυόμενες αγορές στο επίκεντρο εξωτερικών σοκ, αλλά και σοκ στον ενεργειακό τομέα και ενώ αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε αν ο κόσμος θα δει λιγότερο ή περισσότερο στην πρόσφατη ιστορία μια αναδυόμενη αγορά να ηγείται στην παγκόσμια ύφεση», σημειώνει η Fitch, για να προσθέσει ότι «εκτιμούμε ότι αρκετοί παράγοντες περιορίζουν τον κίνδυνο αυτό».
Όπως αναφέρει, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σε πολλές από τις κυριότερες αναπτυγμένες οικονομίες φαίνονται αρκετά ισχυρές και μαζί με τα οφέλη των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου στα πραγματικά εισοδήματα, θα βοηθήσουν την καταναλωτική δαπάνη στις πλούσιες χώρες και θα αμβλύνουν τους κραδασμούς.

Στα 35 δολ. η τιμή του Brent το 2016, στα 45 δολ. το 2017

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 35 δολάρια το βαρέλι το 2016 και στα 45 δολ. τα 2017, όταν τον Δεκέμβριο εκτιμούσε τιμές στα 55 και 65 δολάρια αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης