Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Οδυνηρή μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ για τη νότια Ευρώπη – Πιέσεις στα τραπεζικά συστήματα

MarketWatch: Οδυνηρή μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ για τη νότια Ευρώπη – Πιέσεις στα τραπεζικά συστήματα
Όχι μόνο θα ασκηθούν πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, αλλά θα πιεστούν έτι περαιτέρω οι βαριά πληγμένες τράπεζες της νοτίου Ευρώπης
Οδυνηρή θα μπορούσε να είναι μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ για τη νότια Ευρώπη και κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του MarketWatch.
Όπως σημειώνεται, με την συνεδρίαση της ΕΚΤ να πλησιάζει, αναλυτές και επενδυτές έχουν αρχίσει να κοιτούν πιο στενά πώς η πολιτική αρνητικών επιτοκίων επηρεάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών και πώς αυτό διαφέρει ανά τις διαφορετικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ρόδινα, επισημαίνεται και προστίθεται ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν όχι μόνο να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, αλλά να πιέσουν έτι περαιτέρω τις ήδη βαριά πληγμένες τράπεζες της νοτίου Ευρώπης.
Ένα μέτρο της φυσικής κερδοφορίας ενός τραπεζικού συστήματος είναι το κενό μεταξύ των δανείων και κυρίως των στεγαστικών και του τι πληρώνει στους καταθέτες.
Όταν τα επιτόκια μειώνονται, όπως αναμένεται να κάνει η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, μειώνονται τα έσοδα από τόκους που οι τράπεζες λαμβάνουν από τα στεγαστικά δάνεια.
Επίσης, μειώνεται το επιτόκιο ενός καταθέτη όταν ανοίγει έναν τραπεζικό λογαριασμό.
Όμως τα δύο επιτόκια δεν μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό.
Η κίνηση στα επιτόκια στα στεγαστικά μιας τράπεζας είναι πολύ μεγαλύτερη από την αρχή της κρίσης.
Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Νοέμβριο του 2008, τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια τουλάχιστον 5ετούς διάρκειας έχουν μειωθεί κατά 46,3%.
Συγκριτικά αναφέρεται ότι τα επιτόκια καταθέσεων με συμφωνημένη ωρίμανση πάνω από δύο έτη έχουν υποχωρήσει κατά 29,8%.
Παρομοίως, τα επιτόκια για την ίδια κατηγορία αγοράς κατοικίας έχουν υποχωρήσει κατά 15,5% από τότε που η ΕΚΤ άρχισε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων έχουν υποχωρήσει κατά 12,4%.
Τα αρνητικά επιτόκια, όπως αναφέρεται, αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τις τράπεζες και τις χώρες, όπου ένα μεγάλο μέρος του χρέους στεγαστικών δανείων είναι σε διάφορα επιτόκια.
Αν και τα αρνητικά επιτόκια έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό, ειδικά στη Νότιο Ευρώπη όπου είναι χαμηλότερα, φαίνεται ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ασκώντας πολύ μεγαλύτερες πιέσεις στο ισπανικό και ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης