Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Καλώς ήλθατε στην εποχή της «Μεγάλης Νομισματικής Σύσφιξης» από τη Fed

tags :
BNP Paribas: Καλώς ήλθατε στην εποχή της «Μεγάλης Νομισματικής Σύσφιξης» από τη Fed
H ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται ότι το 2017 θα υποχωρήσει στο 1,5%, οπότε δεν θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος ή την επόμενη χρονιά
«Η Fed κατάφερε μία απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών και νομισματικών συνθηκών», επισημαίνουν σε σημείωμα προς τους πελάτες της BNP Paribas οι αναλυτές της τράπεζας Paul Mortimer-Lee και Bricklin Dwyer, σε μία κίνηση την οποία και ονομάζουν «Μεγάλη Νομισματική Σύσφιξη».
Ακόμη, τονίζουν ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται ότι το 2017 θα υποχωρήσει στο 1,5%, οπότε δεν θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος ή την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα, το δίδυμο των αναλυτών λέει ότι ενώ Fed υπό την ηγεσία της Janet Yellen έχει αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά μόλις 0,25%, το «σκιώδες» ομοσπονδιακό επιτόκιο ή αλλιώς «το επιτόκιο που θα ήταν συνεπές με το επίπεδο και την κατάσταση των επιτοκίων σε σχέση με τον υπόλοιπο κύκλο της οικονομίας» έχει στην πραγματικότητα συσφιχθεί περισσότερο από 3% από το Μάιο του 2014.
Η BNP υπογραμμίζει ότι αυτό ισούται με μεγαλύτερη σύσφιξη από ότι εκείνη του 1994.

shadow fed funds

Αυτή η αποκαλούμενη υπερταχεία σύσφιξη των συνθηκών ήταν το αποτέλεσμα τριών παραγόντων, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα:
* Ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.
* Η ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed.
* Η μετατροπή της λειτουργίας της καθοδήγησης της Fed, από εξαρτώμενη από την ημερομηνία σε εξαρτώμενη από τα στοιχεία.
Η σύσφιξη των συνθηκών έχει συνοδευτεί από ένα ράλι 25% στην ισοτιμία του δολαρίου, το οποίο αν και έχει κάποια οφέλη, όπως το να καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές, έχει προκαλέσει χάος για τις αμερικανικές πολυεθνικές, καθιστώντας τις εξαγωγές ακριβότερες και μειώνοντας τις πωλήσεις στο εξωτερικό, καθώς μετατρέπονται και πάλι σε δολάρια.
Μεγάλες εταιρείες, όπως η Ford, η Johnson & Johnson, η Proctor & Gamble και η Walmart είναι ανάμεσα σε εκείνες που κατηγορούν το ισχυρό δολάριο για τις πρόσφατες φτωχές επιδόσεις τους.

USD

Η BNP υπολογίζει το δικό της δείκτη χρηματοοικονομικών και νομισματικών συνθηκών και λέει ότι οι συνθήκες έχουν «συσφιχθεί από απόκλιση 1,8 φορές χαμηλότερα του μέσου όρου τον Αύγουστο του 2014 κοντά στο μέσο όρο σήμερα».
Οι αναλυτές σημειώνουν για τη Fed ότι η πολιτική της παραμένει «διευκολυντική» και πιστεύει ότι η σύσφιξη των συνθηκών έχει υπάρξει «πολύ απότομη».
Ως αποτέλεσμα, η αναταραχή στις αγορές δεν αποτελεί έκπληξη.
Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 9% από τα υψηλά του Νοεμβρίου και βρίσκεται 6% χαμηλότερα φέτος.

S&P 500

Όσον αφορά το τι να περιμένουμε στο μέλλον, η BNP πιστεύει ότι έρχεται μία επιβράδυνση, αλλά όχι μέχρι το 2017.
Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να περιμένουμε χαμηλή ανάπτυξη της τάξης του 1,5%.
«Εν όψει αυτού του γεγονότος, δεν θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος ή την επόμενη χρονιά», επισημαίνει η BNP.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης