Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bertelsmann Foundation: Πιθανό Brexit θα παρασύρει χαμηλότερα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. – Ποιοι θα πληγούν περισσότερο

Bertelsmann Foundation: Πιθανό Brexit θα παρασύρει χαμηλότερα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. – Ποιοι θα πληγούν περισσότερο
Διαφέρουν τα πλήγματα ανά χώρα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου
Αν ο David Cameron καταλήξει να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρασύρει μαζί του χαμηλότερα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Αυτό είναι το συμπέρασμα ακαδημαϊκής έρευνας του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit, που καταδεικνύει ότι καμία χώρα δεν θα μείνει χωρίς πλήγματα.

Brexit: Ένα αρνητικό αθροιστικά παιχνίδι
Σχεδόν κανένα κράτος της Ε.Ε. δεν θα μείνει χωρίς πλήγματα αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε.


Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που προσομοιάζει τις συνέπειες ενός Brexit στο εμπόριο και την παραγωγή υπό δύο σενάρια, οικονομολόγοι από το Bertelsmann Foundation υπολόγισαν το πλήγμα στα κατά κεφαλήν εισοδήματα.
Υπό το πρώτο σενάριο, μια «ομαλή έξοδο», το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρνει να διατηρήσει μερική πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, παρόμοια με αυτή που απολαμβάνουν τώρα Νορβηγία και Ελβετία.
Υπό το δεύτερο σενάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτυγχάνει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και χάνει την ελεύθερη χωρίς σύνορα πρόσβαση στο εμπόριο της ηπείρου, όπως και σε χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως για παράδειγμα το Μεξικό.
Και στα δύο σενάρια, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας εξόδου της Βρετανίας είναι αλάθητες: σημαντική μείωση εισοδημάτων, οδηγούμενες από βουτιά στο εμπόριο και τις επενδύσεις στον απόηχο εκείνου που θα αποτελούσε την πιο σοβαρή οπισθοχώρηση στο σχέδιο ολοκλήρωσης της Ευρώπης μεταπολεμικά.
«Δεν γνωρίζουμε τι θα εμφανιστεί μπροστά στον δρόμο μας σε περίπτωση Brexit», σημειώνει ο Gabriel Felbernayr, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών στο ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.
«Όμως, εκείνο που είναι εντελώς βέβαιο είναι ότι θα δημιουργούσε τεράστια αβεβαιότητα και υπάρχουν πολύ καλά εμπειρικά στοιχεία που καταδεικνύουν πόσο δηλητηριώδης είναι η αβεβαιότητα για τις εμπορικές ροές και την οικονομική ανάπτυξη».
Ακόμη και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα υποστούν μειώσεις εισοδημάτων 5%, ενώ στην περίπτωση απομόνωσης της Βρετανίας, κάτι που ο Felbernayr θεωρεί λιγότερο πιθανό, η ζημία θα ήταν άνω του 20%.
Μικρές οικονομίες, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, που έχουν μεγάλους τουριστικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης θα υφίσταντο μεγάλο πόνο, ενώ ακόμη και μεγάλες οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία δεν θα έμεναν δίχως πλήγματα.
«Ένα Brexit θα ήταν αρνητικό για την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σημειώνει ο Felbermayr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης