Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η ΕΕ με χρέος 3,5 τρισ. και με αρνητικές αποδόσεις είναι πιο ευάλωτη από τη Lehman

BofA: Η ΕΕ με χρέος 3,5 τρισ. και με αρνητικές αποδόσεις είναι πιο ευάλωτη από τη Lehman
Η ποσοτική χαλάρωση άφησε την αγορά χρέους ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ
Έπειτα από 8 μακρά χρόνια όπου κάποιοι ονειρεύονταν μία Κεϊνσιανή ουτοπία όπου όλα τα επενδυτικά προϊόντα και τα περιουσιακά στοιχεία αυξάνουν την αξία τους δίχως όρια, ο κόσμος τελικά ξύπνησε τον προηγούμενο μήνα με ένα τρομερό πονοκέφαλο μετά το μεθύσι μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι έπειτα από 637 μειώσεις επιτοκίων και 12,3 τρισ. σε επαναγορές χρεογράφων, η «ποσοτική χαλάρωση» έχει υπάρξει μία «ποσοτική αποτυχία».
Ίσως ήταν η τρομακτική μεταβλητότητα που έστειλε το μήνυμα στους επενδυτές ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αποτυγχάνουν.
Ή ίσως ήταν η συνειδητοποίηση ότι η επίμονη αποπληθωριστική απειλή που κρέμεται πάνω από τις ανεπτυγμένες αγορές δεν είναι ακριβώς συμβατή με την εντύπωση ότι οι κεντρικές τράπεζες «πετυχαίνουν».
Ή ίσως ήταν η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει στην υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων, γεγονός το οποίο ακολούθησε σύντομα η πρώτη ακύρωση δημοπρασίας ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, η εκτίναξη του γιεν και η κατακρήμνιση των ιαπωνικών μετοχών.
Βέβαια, θα μπορούσε να είναι και οι βυθιζόμενες αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων.
Διαλέξτε, αλλά όποιος και να ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, όλοι ξαφνικά ξεκίνησαν να συζητούν για την ανικανότητα των κεντρικών τραπεζιτών αντίθετα με την παντοδυναμία των κεντρικών τραπεζιτών και σε αυτό το σημείο η περιγραφή χάνεται.
Και βέβαια είναι πολύ αργά για να γυρίσουμε πίσω.
Δεν μπορεί να πει κανείς τι θα έκαναν οι αγορές εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες παραδέχονταν ξαφνικά ότι όλο αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος.
Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, ο οποίος είναι γνωστό ότι λέει πράγματα τόσο αντίθετα με την πραγματικότητα που κανείς μπορεί μόνο να γελάσει, είπε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ότι «τα αρνητικά επιτόκια έχουν ξεκάθαρα αποτέλεσμα», την ώρα που οι ιαπωνικές μετοχές κατέρρεαν (πάλι).
Και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την πλευρά τους σπεύδουν να εντείνουν όχι μόνο τη ρητορική τους, αλλά και την ποσοτική χαλάρωση.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας μείωσε τα επιτόκιά της στο -0,5% και ο Mario Draghi και η παρέα του είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, η Janet Yellen παραδέχθηκε ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι κάτι που εξετάζει η Fed.
Σε σημείωμά της την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η Bank of America Merrill Lynch εξετάζει και πάλι από μία διαφορετική οπτική το τι σημαίνει η βουτιά στη μαύρη τρύπα των αρνητικών επιτοκίων για τον πολλαπλασιασμό των αξιών με αρνητικές αποδόσεις στην Ευρώπη.
Μία παρατεταμένη περίοδος ισχυρού δολαρίου (λόγω της απόκλισης πολιτικών μεταξύ Fed και ΕΚΤ) είχε επιπτώσεις σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών εμπορευμάτων και στις αγορές συναλλάγματος των αναδυομένων αγορών.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις από το κύμα αποπληθωρισμού είναι φανερές», σημειώνει η BofA, προσθέτοντας ότι «οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν αυξηθεί, ενώ τα spreads ομολόγων υψηλού κινδύνου στην Ευρώπη έφτασαν στο ναδίρ του κύκλου τους» πριν το δολάριο αρχίσει να δείχνει τη δύναμή του.
Και η BofA συνεχίζει:
Για ένα διάστημα οι υποτιμητικές εκτιμήσεις για την πιστωτική αγορά καταπιέζονταν από τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας της ΕΚΤ.
Καθώς τα επιτόκια μειώνονταν στο 0, η φαινομενική αύξηση των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις επιδείνωνε την αναζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις σε τοποθετήσει σταθερού εισοδήματος.
Οι αριθμοί συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν: το συνολικό χρέος στην Ευρώπη που αυτή τη στιγμή έχει αρνητικές αποδόσεις ανέρχεται σε 3,5 τρισ. ευρώ.
Και έπειτα από την κίνηση της BoJ, το συνολικό παγκόσμιο χρέος με αρνητικές αποδόσεις ανέρχεται σε 9 τρισ. ευρώ.



Όμως, η χρόνια έλλειψη αποδόσεων υπονομεύει την αγορά εταιρικών ομολόγων και στην πραγματικότητα δημιουργεί μία κρυφή bear market.
Το πιο ξεκάθαρο σημάδι αυτού έχει υπάρξει η συνεχής εκροή κεφαλαίων.
Τόση ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες και όμως τόσο μικρές εισροές κεφαλαίων...



Όμως, μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας αποδεικνύεται ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι πλέον το φυσιολογικό και όχι η εξαίρεση.
Αλλά εν μέσω της «κούρσας υπό του μηδενός», δεν αναμένεται ότι όλα τα νομίσματα θα αδυνατίσουν το ίδιο.
Και το συμπέρασμα της BofA είναι το εξής:
«Η ποσοτική χαλάρωση, ειρωνικά, άφησε την αγορά χρέους σε πιο ευάλωτη κατάσταση από τα εξωτερικά σοκ από οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εποχής μετά τη χρεοκοπία της Lehman».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης