Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν το βασικό σενάριο της Fed

Goldman Sachs: Οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν το βασικό σενάριο της Fed
Η Yellen αναγνώρισε την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων από τις διεθνείς εξελίξεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Αν και μάλλον η άποψη αυτή δεν είναι εκείνη που θέλουν να ακούσουν οι υπέρμαχοι της bull market, η Goldman Sachs μόλις παρουσίασε τη δική της ανάγνωση για την ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, στο αμερικανικό Κογκρέσο και, αντίθετα από τις ήπιες αναγνώσεις, η τράπεζα που έχει αναδείξει τους περισσότερους κεντρικούς τραπεζίτες από οποιαδήποτε άλλη στην παγκόσμια ιστορία σημειώνει ότι τα δημοσιοποιηθέντα σχόλια της Yellen «υποδεικνύουν ότι οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν το βασικό σενάριο της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας».
Ειδικότερα, η πλήρης τοποθέτηση της Goldman έχει ως εξής:
Η δήλωση της προέδρου της Fed Janet Yellen υποδεικνύει ότι οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν το βασικό σενάριο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Συμπέρασμα
Τα σχόλια της προέδρου Yellen προς την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας περιείχαν λίγες πληροφορίες σχετικά με την προοπτική της νομισματικής πολιτικής και ήταν, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα σχόλια του αντιπροέδρου Fischer και του προέδρου της Fed Νέας Υόρκης, Dudley, τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ίδια υπογράμμισε και πάλι την προσδοκία της Νομισματικής Επιτροπής για «σταδιακές» αυξήσεις των επιτοκίων.

Βασικά σημεία
1. Σχετικά με την αναταραχή στις χρηματαγορές, η πρόεδρος Yellen αναγνώρισε ότι «οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν πρόσφατα καταστεί λιγότερο υποστηρικτικές ως προς την ανάπτυξη» και ότι «εάν αποδειχθούν επίμονες, θα μπορούσαν να βαρύνουν στις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας».
Παρόλ' αυτά, ανέφερε επίσης ότι «η υποχώρηση στα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια και στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά».
2. Ελάχιστες ήταν οι νέες πληροφορίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τις προοπτικές για την οικονομία.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η ίδια συνέχισε να τονίζει ότι «η Νομισματική Επιτροπή αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο που θα οδηγήσουν σε σταδιακές μόνο αυξήσεις επιτοκίων».
Εάν και η Yellen αναγνώρισε ότι η οικονομική δραστηριότητα στο 4ο τρίμηνο του 2015 «φαίνεται ότι υποχώρησε πιο απότομα από ότι αναμενόταν», εξακολουθεί να τονίζει ότι «οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά», αν και «υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περαιτέρω διατηρήσιμη βελτίωση».
3. Η πρόεδρος Yellen αναγνώρισε την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων από τις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «ειδικά οι εξελίξεις στις διεθνείς οικονομίες αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ».
Επίσης, απέδωσε την πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές στις διεθνείς εξελίξεις, τονίζοντας ότι «η υποχώρηση της αξίας του γουάν έχει εντείνει την αβεβαιότητα για την συναλλαγματική πολιτική της Κίνας και τις προοπτικές για την οικονομία της.
Αυτό οδήγησε σε αυξημένη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές και, με φόντο την επίμονη αδυναμία εκτός συνόρων, εκτίναξε τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη».
4. Τέλος, η Yellen αναγνώρισε την πρόσφατη υποχώρηση των προσδοκιών όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, αλλά αυτό δε φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στους υπολογισμούς των αξιωματούχων της Fed για αυτές τις εξελίξεις.
Σχετικά με τα γενικότερα οικονομικά στοιχεία, η πρόεδρος σημείωσε ότι «βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο του εύρους των προβλέψεων, αλλά συνολικά έχουν υπάρξει λογικά σταθερά».
Τέλος, η Yellen συνέχισε να τονίζει την πεποίθησή της ότι κάποιες μεταβολές στα στοιχεία για τον πληθωρισμό «αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στον κίνδυνο και τη ρευστότητα τον τελευταίο 1,5 χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης