Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν στις αγορές προσπαθώντας απεγνωσμένα να σώσουν τις μετοχές

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν στις αγορές προσπαθώντας απεγνωσμένα να σώσουν τις μετοχές
Η επόμενη οικονομική κρίση έχει αρχίσει και επίσημα, σύμφωνα με τη Phoenix Capital
Την εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν τόσο απεγνωσμένα να σώσουν τις μετοχές, που παρεμβαίνουν στις αγορές διατυπώνει σε έκθεσή της η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital Investment (PCI).
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Phoenix Capital, οι παρεμβάσεις είναι τόσο φανερές πλέον, που θα πρέπει να είναι κανείς υπό την επήρεια ουσιών για να μην τις αντιληφθεί.
Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στις 15:00, ώρα ΗΠΑ, «κάποιος» παρενέβη και «έσπρωξε» ανοδικά τις μετοχές.
Το ίδιο συνέβη και προχθες 9 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί.
Πρόκειται για ολοφάνερες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τη Phoenix Capital, η οποία υποστηρίζει ότι κανένας πραγματικός αγοραστής δεν θα είχε τη δύναμη να ωθήσει τις αγορές 20 μονάδες ψηλότερα σε διάστημα λίγων λεπτών, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.



Οι πραγματικοί επενδυτές προσπαθούν με προσοχή να αγοράσουν μετοχές, χωρίς να εκτινάξουν στα ύψη την αγορά, καθώς όταν η αγορά εκτοξεύεται στα υψηλά, τότε οι αγοραστές μπαίνουν από χειρότερη θέση.
«Γιατί οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν απεγνωσμένα να «σώσει» τα αποθέματα;», διερωτάται η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών ερευνών και απαντά «διότι οι αγορές έχουν χάσει την πίστη στις ικανότητές τους {των κεντρικών τραπεζών}».
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ) ξεκίνησε να εφαρμόζει πολιτική αρνητικών επιτοκίων (NIRP), πριν από δύο περίπου εβδομάδες.
Οι ιαπωνικές μετοχές άρχισαν να υποχωρούν μόλις μία ημέρα αργότερα, ενώ έχουν χάσει πάνω από το 6% της αξίας τους.



«Σκεφτείτε για μια στιγμή», γράφει η Phoenix Capital και σημειώνει: «Η BoJ ξεκίνησε NIRP για πρώτη φορά στην ιστορία της, και αντί να εκτοξεύονται οι μετοχές καταρρέουν».
Ακόμη χειρότερα, η Ιαπωνία αναγκάστηκε να ακυρώσει δημοπρασία ομολόγων για πρώτη φορά στην ιστορία της, επειδή οι επενδυτές δεν ήθελαν να αγοράσουν ομόλογα με αρνητικά επιτόκια.
«Το τέλος του παιχνιδιού έχει αρχίσει για τις κεντρικές τράπεζες», καταλήγει η Phoenix Capital, καθιστώντας σαφές πως «οι απελπισμένες παρεμβάσεις μπορεί να ωθούν τις αγορές ψηλότερα προσωρινά, αλλά η επόμενη οικονομική κρίση έχει αρχίσει και επίσημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης