Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs και Pimco προειδοποιούν: Τα κέρδη στα ομόλογα θα μετατραπούν σε ζημίες

Goldman Sachs και Pimco προειδοποιούν: Τα κέρδη στα ομόλογα θα μετατραπούν σε ζημίες
Και οι δύο εταιρείες προειδοποιούν τους επενδυτές ότι δεν είναι έτοιμοι για αυξήσεις επιτοκίων από τη FED
Προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές απευθύνουν τόσο η Goldman Sachs όσο και η Pimco, υποστηρίζοντας ότι τα ομόλογα είναι έτοιμα να υποχωρήσουν και ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι για το μέχρι πού μπορεί να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια η FED.
«Οι δεκαετείς αποδόσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ, προσθέτοντας ότι «η αγορά ομολόγων υποτιμά σε σημαντικό βαθμό τον βαθμό νομισματικής εξομάλυνσης που πιθανόν να δούμε».
Η απόδοση αναφοράς θα αυξηθεί περίπου στο 3% μέχρι το τέλος του έτους, σημείωσε, από το 1,90% την Πέμπτη.



Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υπερνικήσει τους αποπληθωριστικούς φόβους και η FED θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο απ' ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, επισημαίνει από την πλευρά της η Pimco.
Οι δύο εταιρείες απηχούν το αίσθημα που επικρατεί μεταξύ αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg, σύμφωνα με την οποία οι αποδόσεις θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του 2016.
Η bearish ματιά αναδύεται εκ νέου, αφού «πνίγηκε» τον Ιανουάριο, καθώς οι μειούμενες τιμές του πετρελαίου και των μετοχών έστειλαν τους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι διαπραγματευτές ομολόγων βλέπουν πιθανότητα μικρότερη του 50% η FED να αυξήσει τα επιτόκια το 2016, βασιζόμενοι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Όταν τον Δεκέμβριο η FED αποφάσισαν να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά σε σχεδόν μία δεκαετία, υποδήλωσε ότι θα υπάρξουν τέσσερις ακόμη ανάλογες κινήσεις μέσα στο 2016.
Το σκεπτικό για υψηλότερες αποδόσεις είναι «αρκετά ισχυρό», σημείωσε ο Hatzius της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι «πρόσφατες ειδήσεις, βεβαίως, ήταν κάπως πιο ήπιες, οπότε υπάρχουν κάποιοι πτωτικοί κίνδυνοι σε αυτό».
Νωρίς το 2015, με την απόδοση του αμερικανικού ομολόγου περίπου στο 1,90%, ο Hatzius προέβλεψε ότι θα σημείωνε άλμα στο 2,85% μέχρι το τέλος του ιδίου έτους.
Η απόδοση στα τέλη του Δεκεμβρίου ήταν στο 2,27%.
Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs είναι μία εκ των 22 βασικών διαπραγματευτών που διαπραγματεύονται απευθείας με τη FED.

Τα θεμελιώδη παραμένουν ανέπαφα

Σύμφωνα με τον Jerome Schneider της Pimco, οι διαπραγματευτές ομολόγων αποκλείουν αυξήσεις επιτοκίων από τη FED φέτος.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από μία φορά το 2016, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμένει σταθερή και οι μισθοί αυξάνονται.
«Τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ανέπαφα», σημείωσε ο Schneider σε συνέντευξη στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι «για να μην πούμε ότι θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις από τη FED. Θα είναι λιγότερες των τεσσάρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης