Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ποια πετρελαιαγωγός χώρα θα είναι η επόμενη που θα χρειαστεί διάσωση

CNBC: Ποια πετρελαιαγωγός χώρα θα είναι η επόμενη που θα χρειαστεί διάσωση
Μετά το Αζερμπαϊτζάν και τη Νιγηρία, οι αναλυτές βλέπουν ως πιθανά επόμενα θύματα τη Βενεζουέλα, την Ανγκόλα, την Αλγερία και το Ιράκ
Όλο και περισσότερες χώρες αναμένεται ότι θα μπουν στο γκρουπ των πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά φτωχών σε ρευστό Αζερμπαϊτζάν και Νιγηρίας, ζητώντας διεθνή οικονομική βοήθεια, εάν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να δείχνει ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί επί των εμπορευμάτων.
Μετά τις αιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Νιγηρίας για διεθνή οικονομική βοήθεια τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα ακόμη και από τα 30 δολ./βαρέλι, όλα τα μάτια είναι στραμμένα σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που έχουν δυσκολίες ρευστότητας, προκειμένου να βρεθεί ποια θα είναι η επόμενη που θα απλώσει το χέρι για βοήθεια στην Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την συνιδρυτή και επικεφαλής αναλύτρια για το πετρέλαιο της Energy Aspects, Amrita Sen, η οποία μίλησε στο CNBC, η Βενεζουέλα και η Ανγκόλα είναι οι δύο πιθανότερες χώρες που ίσως βρεθούν προσεχώς σε αυτή τη δύσκολη θέση.
Ειδικά η πρώτη βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, με τη δεύτερη σε λίγο καλύτερη μοίρα, ενώ από κοντά ακολουθούν η Αλγερία και το Ιράκ.
Η νέα υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 35 δολ./βαρέλι τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και η συνέχιση της πτώσης και σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου έπληξε και πάλι τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.
Το μέλος του ΟΠΕΚ Νιγηρία ζήτησε βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ύψους 3,5 δισ. δολ., όπως ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.
Το αίτημά της ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά το αντίστοιχο του Αζερμπαϊτζάν προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η βουτιά των τιμών και της ζήτησης έχει ως αποτέλεσμα οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ανά τον πλανήτη να αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα και μειούμενα διαθέσιμα, τα οποία συγκέντρωναν στο παρελθόν από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η Βενεζουέλα έχει επανειλημμένως ζητήσει από τον ΟΠΕΚ, του οποίου είναι μέλος, να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.
Όμως, ο «αρχηγός» της ομάδας των 12 μελών του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, έχει αρνηθεί να δεχθεί μία τέτοια κίνηση.
Η οικονομία της Βενεζουέλας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 18% μέσα στο 2016, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος επίσημα κινείται στο 141%, θα εκτιναχθεί στην πραγματικότητα στο 720%, με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την ικανότητα των πολιτών της χώρας να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά.
Ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commerzbank, Carsten Fritsch, είπε στο CNBC τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου ότι, κατά την άποψή του, η Βενεζουέλα θα ήταν η πρώτη χώρα που θα χρειαστεί βοήθεια.
Πέρυσι, η παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα της RBC Capital Markets, Helima Croft, είχε προχωρήσει με σημείωμά της σε προειδοποίηση για τους «εύθραυστους πέντε», τις χώρες δηλαδή που ήταν πιο ευάλωτες: την Αλγερία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα.
Το γεγονός ότι 4 από τις 5 αυτές χώρες βρίσκονταν σε σύρραξη με το Ισλαμικό Κράτος και άλλους ισλαμιστές εξτρεμιστές, καθώς και με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου ήταν ακόμη πιο ανησυχητικό, καθώς τις καθιστούσε ακόμη πιο ευάλωτες.
«Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μία γνήσια οικονομική και πολιτική κρίση», σημείωνε η Croft, λέγοντας ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα πάψει να εξυπηρετεί το χρέος της.
Αλλά η Αλγερία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Νιγηρία αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά την ασφάλεια, την παροχή πετρελαίου και την τρομοκρατία, παράλληλα με τα οικονομικά τους προβλήματα.
Το να σταματήσει η παραγωγή είναι πιο πιθανό για το Ιράκ, ενώ στη Λιβύη η απειλή του Ισλαμικού Κράτους είναι εξαιρετικά μεγάλη, σημείωνε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης