Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η Κίνα θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους κεφαλαίου για να υπερασπιστεί το γουάν

Societe Generale: Η Κίνα θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους κεφαλαίου για να υπερασπιστεί το γουάν
Τα 3,3 τρισ. δολ. αποθέματα δεν είναι αρκετά για να στηριχθεί το κινεζικό νόμισμα, εκτιμά η γαλλική τράπεζα
Την ανάγκη η Κίνα να εντείνει τους ελέγχους κεφαλαίου (capital controls), καθώς το μεγαλύτερο απόθεμα παγκοσμίως ξένου συναλλάγματος δεν αρκεί για να υπερασπιστεί το γουάν, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα Societe Generale.
Αν τα 65 εκατομμύρια κάτοικοι ή περίπου το 5% του πληθυσμού έπαιρνε ο καθένας το ανώτατο επιτρεπόμενο των 50.000 δολαρίων εκτός Κίνας, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα 3,3 τρισ. δολάρια αποθέματα, σημειώνει ο Jason Daw, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής για την Ασία στη Societe Generale.
Η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι η Κίνα χρειάζεται ένα απόθεμα τουλάχιστον 2,8 τρισ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ισορροπημένη κρίση πληρωμών.
«Το γεγονός ότι έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως σε ξένο συνάλλαγμα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι εγχώριες νομισματικές επιπτώσεις από τη μείωσή τους με ταχύτερο ρυθμό», σημειώνει ο αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes, προσθέτοντας ότι «έχουν μια σαφή επιλογή: να συσφίξουν τον λογαριασμό κεφαλαίων ή να επιτρέψουν στο νόμισμα να υποτιμηθεί πιο γρήγορα».
Η Societe Generale συμβουλεύει τους πελάτες της να μείνουν μακριά από κινεζικά assets προς το παρόν και να είναι «short» στα νομίσματα Ταϊβάν και Νοτίου Κορέας, χώρες για τις οποίες η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά.
Η γαλλική τράπεζα εκτιμά πτώση 2,1% στο δολάριο της Tαϊβάν μέχρι το τέλος του έτους και πτώση 1,8% στο γουόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης