Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή στο QE το bullish σενάριο για την Ελλάδα προσεχώς

BofA: Ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή στο QE το bullish σενάριο για την Ελλάδα προσεχώς
Το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό
Υπερ ενός bullish σεναρίου είναι η Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα, κατά το οποίο η χώρα λαμβάνει ελάφρυνση του χρέους της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντάσσει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με την τελευταία 5σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "One EM with a positive trigger" που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι μπορεί οι προοπτικές της Ελλάδας να είναι θετικές, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει αρκετές ψήφους για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ και η κατανάλωση θα συρρικνωθεί και πάλι το 2016.

Bullish σενάριο

Η έγκριση των εναπομεινάντων μέτρων κατά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος θα πρέπει να καταλήξει το Μάρτιο, επιτρέποντας ενδεχομένως ορισμένη ή ολική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Σε αυτό το bullish σενάριο, η δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος θα πρέπει να αρχίσει από τον Απρίλιο, μαζί με την ελάφρυνση του χρέους.
Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει haircut στις ονομαστικές τιμές του χρέους, αλλά μόνο επέκταση της ωριμότηταε, αυτό είναι πιθανό να είναι θετική εξέλιξη για την αγορά.
Η ελάφρυνση του χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης από τα μέσα του 2016 θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ, όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο Mario Draghi από τον περασμένο Οκτώβριο.
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να λάβει μέρος στην ποσοτική χαλάρωση, η Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι οι κίνδυνοι Grexit θα μειωθούν σημαντικά, το κόστος δανεισμού θα συρρικνωθεί και η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων.

Αλλά το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό

Για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές σχετικά με τον τρόπο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016 - 17, και να εγκρίνει ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και νέους φόρους για τους αγρότες.
Δημοσιεύματα του Τύπου έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει αρκετές ψήφους για να εγκρίνει τα μέτρα αυτά.
Μια αποτυχία να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ή μια άλλη εκλογική αναμέτρηση.
Η Bank of America Merrill Lynch αν και πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκρίνει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να κοστίσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να συμμετάσχει στο QE.

Οικονομία - Αφομοιώνοντας τους κραδασμούς

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 κατά πάσα πιθανότητα θα χαρακτηριστεί από την "πέψη" πολλών κρίσεων: έγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και νέων μέτρων λιτότητας.
Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει ότι η οικονομία να συρρικνωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η κατανάλωση παραμένει υποτονική λόγω των νέων φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών δαπανών.
Επίσης, οι επενδύσεις μειώνονται και οι εξαγωγές αποτυγχάνουν να κερδίσουν μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Αν δεν υπάρξει κάποιο μείζον πολιτικό σοκ η Bank of America Merrill Lynch αναμένει μια επιστροφή σε πολύ ήπιους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προς το τέλος του έτους του 2016, καθώς κάποιες από τις αντιξοότητες θα υποχωρήσουν.
Συνολικά, αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 2% το 2016.
Με περισσότερα από 3% του ΑΕΠ σε φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016, η κατανάλωση θα υποφέρει.
Με την ιδιωτική αποταμίευση ήδη περιορισμένη, η ανεργία δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω του μεγάλου σοκ λιτότητας.
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η κατανάλωση θα μπορούσε να συρρικνωθεί σημαντικά το 2016, καταγράφοντας μείωση 2,8%.
Επίσης, η δημόσια κατανάλωση κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει αδύναμη.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 μονάδα στο 25,8%, ενώ το μεγάλο και διευρυνόμενο παραγωγικό κενό θα πρέπει να κρατήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 0,3% το 2016, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο των φορολογικών αλλαγών.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης