Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ συνδεδεμένη η τιμή του πετρελαίου – Στα 20-40 δολ. έως το β' 6μηνο του 2016

Goldman Sachs: Με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ συνδεδεμένη η τιμή του πετρελαίου – Στα 20-40 δολ. έως το β' 6μηνο του 2016
Το ράλι στην τιμή του πετρελαίου θα ξεθωριάσει αν ο ΟΠΕΚ δεν μειώσει την παραγωγή, επισημαίνεται
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου να σημειώνει ανοδικό ράλι, με την αγορά να εικάζει μια μείωση της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, ωστόσο η Goldman Sachs αμφιβάλλει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και μάλιστα εκτιμά ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνει στα 20-40 δολ. το βαρέλι μέχρι το β' εξάμηνο του 2016.
Προς επίρρωση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Mikhail Leontyev, στους Financial Times.
Όπως ανέφερε σχετικά με μια μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, «στη θεωρία τα πάντα είναι πιθανά. Ήταν πιθανό πριν από ένα χρόνο, πριν από ένα μήνα. Τίποτα καινούργιο δεν έχει συμβεί. Αυτή η φρενίτιδα είναι βλακώδης».
Πρόσθεσε δε, ότι «διαβουλεύσεις με τον ΟΠΕΚ λαμβάνουν χώρα συνεχώς. Όλες οι θέσεις είναι γνωστές, δεν έχουν αλλάξει σε οτιδήποτε».
Κάτι ανάλογο εκτιμά και η Goldman Sachs, με την επενδυτική τράπεζα να εκτιμά ότι το ράλι στις τιμές του πετρελαίου δεν θα μακροημερεύσει και ότι θα ξεθωριάσει μόλις η αγορά αντιληφθεί ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει ακόμη σε μείωση της παραγωγής.
Στόχος της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ είναι να βγάλουν… νοκ-άουτ την σχιστολιθική πετρελαϊκή βιομηχανία στις ΗΠΑ.
Πλημμυρίζοντας την αγορά με πετρέλαιο και μειώνοντας τις τιμές, ο ΟΠΕΚ φαίνεται να ελπίζει ότι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου δεν θα καταστούν επικερδείς.
Μια μείωση τώρα της παραγωγής θα ελάττωνε τις πιέσεις στις χώρες παραγωγής πετρελαίου που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.
Η Goldman Sachs σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «παρά την έντονη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, δεν εκτιμούμε να προκύψει μια τέτοια μείωση της παραγωγής, εκτός και αν καταγραφεί αδυναμία στην παγκόσμια ανάπτυξη από τα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που δεν είναι η πρόβλεψη των οικονομολόγων μας».
Ακόμη επισημαίνει ότι «αυτή η άποψη είναι συνδεδεμένη με την πεποίθησή μας ότι μια τέτοια μείωση της παραγωγής θα ήταν αυτοκαταστροφική, δεδομένου του μικρού κύκλου της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου».

Το ράλι της τιμής του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα
Oil Feb1

Αν και φαίνεται ότι το πετρέλαιο θα φθάσει στο σημείο των 50 ή 60 δολαρίων το βαρέλι, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι ενεργειακών εταιρειών, η Goldman Sachs διαφωνεί, εκτιμώντας ότι «αυτή η φάση καμπής απαιτεί οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν μεταξύ των 40 δολ. το βαρέλι (οικονομικό στρες) και 20 δολ. το βαρέλι (επιχειρησιακό στρες) μέχρι το δεύτερο ήμισυ του 2016.
Αυτή η φάση θα χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα και η τάση στις αγορές θα είναι τα χαμηλά στις τιμές πετρελαίου».
Η εποχή εξαιρετικά φθηνού πετρελαίου θα διατηρηθεί για καιρό ακόμη και ο ΟΠΕΚ θα θέλει να δει «πραγματικό πόνο» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ πριν αφήσει την τιμή να αυξηθεί εκ νέου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης