Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Αιχμές του Αμερικανικού ΥΠΟΙΚ κατά της ΕΕ για την επιπλέον φορολόγηση αμερικανικών κολοσσών

Financial Times: Αιχμές του Αμερικανικού ΥΠΟΙΚ κατά της ΕΕ για την επιπλέον φορολόγηση αμερικανικών κολοσσών
Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχοποιεί δυσανάλογα τις αμερικανικές εταιρείες υποστήριξε ο αμερικανός αξιωματούχος 
Μια ασυνήθιστη επίθεση εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «άδικη» όπως χαρακτηρίζουν στοχοποιήσει αμερικανικών εταιρειών όπως η Apple, η Amazon, τα Starbucks και τα McDonald’s σχετικά με τις προσπάθειες τους να πληρώσουν χαμηλότερη φορολογία στην ΕΕ.
Όπως υποστηρίζουν σε δημοσίευμα τους ο Financial Times, ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα διεθνούς φορολογικής πολιτικής Robert Stack στην επίσκεψη του χθες (29/1) στις Βρυξέλλες εξέφρασε στους ευρωπαίους αξιωματούχους την ενόχληση της αμερικανικής κυβέρνησης για την μεροληψία της Κομισιόν στους ελέγχους που διενεργεί προς τις εταιρείες.
Κατηγόρησε μάλιστα την ΕΕ ότι στοχοποιεί κεφάλαια που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές θέσεις φαίνεται ότι «έριξαν λάδι» στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ εξαιτίας της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο και της αντιμονοπωλιακής έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς της ΕΕ για αθέμιτη κυριαρχία της αμερικανικής Google παγκοσμίως.
Οι επιθέσεις του αμερικανού αξιωματούχου ήρθαν μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της Apple Tim Cook στις Βρυξέλλες σχετικά με τις κατηγορίες που βαραίνουν την εταιρεία για παράνομο δημοσιονομικό διακανονισμό στην Ιρλανδία γεγονός που μπορεί να της στοιχίσει δις ευρώ.
«Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχοποιεί δυσανάλογα τις αμερικανικές εταιρείες» δήλωσε ο Stack μετά τη συνάντηση του με την ευρωπαία επίτροπο ανταγωνισμού Margethe Vestager.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η ευρωπαία αξιωματούχος είχε ζητήσει από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο να ζητήσει επιπλέον φόρους εκατομμυρίων ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί από εταιρείες όπως η Fiat και τα Starbucks.
Ουσιαστικά ο Stack κατηγορεί την ΕΕ για απορρόφηση φόρων που θα μπορούσαν να έχουν αποδοθεί στις ΗΠΑ, γεγονός που κάνει τις δύο πλευρές ανταγωνιστικές καθώς διεκδικούν τα ίδια υπέρογκα φορολογικά έσοδα.
Η Margethe Vestager έχει επανειλημμένα αποκρούσει τις αμερικανικές κατηγορίες ότι η ΕΕ λειτουργεί καταχρηστικά απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες λέγοντας ότι «οι χώρες της ΕΕ δεν κάνουν ειδικούς διακανονισμούς με πολυεθνικές εταιρείες
οι οποίες προσπαθούν να λειτουργού αθέμιτα προς τον ανταγωνισμό».
Το θέμα έχει απασχολήσει και το αμερικανικό Κογκρέσο μέλη του οποίου ζητούν από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Jack Lew να παρέμβει ώστε να σταματήσει τις επιβολή επιπλέον προστίμων στις αμερικανικές εταιρείες από την ευρωπαία Επίτροπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης