Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ξεθωριάζουν οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, μετά την έκπληξη από την BoJ

Bloomberg: Ξεθωριάζουν οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, μετά την έκπληξη από την BoJ
Οι traders ομολόγων βλέπουν μία πιθανότητα 57% για μία μόνο αύξηση 0,25% φέτος - Η παγκόσμια επιβράδυνση και το δυνατό δολάριο μπορεί να πιέσουν τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με την αγορά ομολόγων, η πιθανότητα για μία αύξηση επιτοκίων από τη αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζας εντός του 2016 μπορεί να καθοριστεί πλέον... με τη ρίψη ενός κέρματος, έπειτα από την αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ) σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία της την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016.
Όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, οι αποδόσεις δημόσιου χρέους υποχώρησαν παγκοσμίως, έπειτα από την απόφαση της BoJ, που έχει ως στόχο να στηρίξει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι traders παραγώγων βλέπουν πλέον μία πιθανότητα μικρότερη του 60% να αυξήσει η Fed τα επιτόκιά της έστω και μία μόνο φορά μέσα στο 2016, αποκλείοντας κατηγορηματικά τις 4 αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει οι χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2015, όταν και αύξησαν τα αμερικανικά επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία.



Η κίνηση της Ιαπωνίας αποτελεί ακόμη ένα σημάδι επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία πυροδότησε έναν κύκλο έντονης μεταβλητότητας στις παγκόσμιες χρηματαγορές από τις αρχές του 2016.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα επίσης έχει προαναγγείλει ότι ίσως προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, πιθανότατα εντός του Μαρτίου.
Η απόκλιση ανάμεσα στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τη στάση της Ιαπωνίας και της ευρωζώνης ενέχει τον κίνδυνο ενδυνάμωσης του δολαρίου, οδηγώντας τους επενδυτές παγκοσμίως στους αμερικανικούς τίτλους, που έχουν υψηλότερες αποδόσεις.
Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος κινείται ακόμη μακριά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed από το 2012.
«Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Fed να παραμείνει το μόνο καταφύγιο, η μόνη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια, την ώρα που όλοι οι άλλοι τα μειώνουν σε αρνητικό έδαφος», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Markets για τα επιτόκια, Aaron Kohli, εταιρεία η οποία αποτελεί έναν από τους 22 primary dealers που έχουν συναλλαγές με τη Fed.
«Μέχρι τώρα, ελπίζαμε ότι θα δούμε μία κάποια σταθερότητα στις ισοτιμίες στην αγορά συναλλάγματος και ότι δεν θα βλέπαμε περαιτέρω πιέσεις αποπληθωρισμού από το εξωτερικό», σημειώνει ο ίδιος.
Το πραγματικό ομοσπονδιακό επιτόκιο που βλέπει η αγορά των futures για τα τέλη του 2016 υποχώρησε στο 0,55%, από 0,63% την προηγούμενη εβδομάδα και χαμηλότερα από το 0,62%, επίπεδο το οποίο θα υπονοούσε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, έπειτα από την αύξηση της Fed το Δεκέμβριο από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης